La diferència entre el preu que paga el consumidor i el que rep el productor pels productes agroalimentaris s’ha incrementat un 47% des del març, coincidint amb la pandèmia i també amb la modificació de la Llei de la cadena alimentària per part del govern espanyol, segons Unió de Pagesos. El sindicat considera que aquesta eina “no és útil” i reclama canvis per fer-la realment efectiva ara que s’haurà de convalidar la reforma de la llei al Congrés. D’altra banda, la contractació en la campanya de la fruita ha caigut un 47% respecte a l’any passat a causa de la davallada de producció. Només s’han fet 53 contractes en origen, un 92% menys, com a conseqüència del tancament de fronteres, i molts pagesos han optat per contractes de proximitat.
El preu que paga el consumidor pels productes agroalimentaris va patir un important increment a l’Estat entre els mesos de març i maig, tot i que en els darrers dos mesos han tendit a la baixa. Per la seva banda, el preu percebut pel productor des del març ha acumulat una caiguda continuada des març i fins al juny, que s’ha estabilitzat durant el juliol, segons han explicat aquest divendres des d’Unió de Pagesos, a partir de l’estadística elaborada l’Eurostat.
Això ha comportat un increment des de l’inici de la pandèmia del 47% en el diferencial. També ha coincidit amb l’aplicació del Reial Decret Llei aprovat pel govern espanyol amb mesures urgents de suport al sector agrari per pal·liar els efectes de la covid-19. Una d’aquestes mesures va ser la modificació de la Llei de la cadena alimentària, però des d’Unió de Pagesos continuen qüestionant-ne la seva utilitat.
El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha defensat la necessitat que s’hi introdueixin millores perquè sigui realment efectiva i els productors cobrin per damunt dels costos de producció i evitar que la gran distribució i intermediaris “es puguin posar diners a la butxaca a costa dels consumidors”. L’organització també demana que la llei, que haurà s’haurà de convalidar al Congrés, incorpori mecanismes per regular la venda a pèrdues i que permetin quantificar realment el costos reals de producció. A la vegada, Unió de Pagesos reclama al Departament d’Agricultura que posi en marxa els observatoris de preus per a la resta de sectors que encara estan pendents, més enllà dels de la fruita dolça i fruita seca.
Cau a la meitat la contractació en la campanya de la fruita
D’altra banda, la campanya de la fruita ha vist coberta la mà d’obra necessària, tot i les incerteses prèvies arran del tancament de fronteres i restriccions de mobilitat. Malgrat això, la contractació ha patit una davallada del 47%, a causa de la caiguda de la producció per diferents incidències climàtiques i pedregades.
Enguany, la contractació en origen ha estat un 92% inferior a l’any passat i només s’han format 53 contractes a treballadors procedents de l’Europa de l’Est. El tancament de fronteres durant els primers mesos de pandèmia va impedir l’arribada d’uns 2.000 temporers, sobretot des de Colòmbia, que venien altres anys. Aquesta situació ha portat els pagesos a apostar aquesta campanya per la contractació de proximitat, segons ha dit el responsable de temporers del sindicat, Jaume Pedrós. Des d’UP també demanen ampliar l’autorització de treball a joves estrangers extutelats més enllà del 31 de desembre. Enguany, una setantena han pogut treballar a la campanya de la fruita.
Segons les previsions d’Agricultura, la producció de préssec caurà un 42%, i un 48% en nectarina, molt per sota de les previsions inicials que parlaven d’una davallada del 19%. En poma i pera, es preveu un 16% i un 7% menys de producció, respectivament. El fet que hi hagi menys producció s’ha traduït en un increment dels preus en origen però que “no compensarà la baixada de quilos entrats a la central”, segons UP. A més, cal sumar-hi també l’increment de costos que ha comportat l’adopció de mesures per evitar contagis.
Unió de Pagesos ha exigit a les administracions que es comenci ja a planificar la pròxima campanya pel que fa a les necessitats de mà d’obra, tenint en compte la pandèmia. Pedrós ha tornat a lamentar que es criminalitzés el sector de la fruita per la situació de persones dormint al carrer a Lleida i ha remarcat que la majoria no eren temporers i moltes ni tenien papers per poder ser contractades.
Dificultats per a la majoria de sector agroramaders arran de la pandèmia
La pandèmia de la covid-19 ha perjudicat la majoria de sectors agroramaders, especialment aquells que s’han vist més afectats per la prohibició dels mercats a l’aire lliure però sobretot aquells que han patit el tancament de l’hostaleria i la restauració com ara l’oví i cabrum, el boví de carn, el conill i el sector vitivinícola.
Pel que fa a l’oví i el cabrum, els preus es troben als nivells de fa 20 anys. Amb la crisi provocada per la covid-19 hi va haver una millora insignificant, segons Unió de Pagesos, però s’han perdut períodes en que els preus milloraven, al voltant de les dates de Setmana Santa i Nadal. A tot això el sindicat hi suma l’augment dels costos i la dificultat per complir amb la complexitat de la normativa sectorial.
El sector lleter pateix una important crisi de preus des de fa quatre anys, inclosa en la dura crisi estructural provocada per empreses làcties que han actuat “manipulant el mercat”. Els efectes són les 451 granges que només queden a Catalunya. Unió de Pagesos proposa limitar la dimensió de les granges a 300 vaques en producció.
Quant al sector dels conills, una de les conseqüències derivades de la pandèmia, tot i el dèficit de producció d’aquesta carn respecte al consum de Catalunya, és que alguns escorxadors estan venent el conill congelat que van emmagatzemar provocant una caiguda dels preus en origen. UP assenyala que, en els últims cinc anys, ha tancat el 10% de les explotacions catalanes, passant d’unes 1.700 a unes 1.200.
Preocupació en el porcí per la Pesta Porcina Africana
El porcí, en canvi, ha aguantat millor gràcies a les exportacions a la Xina i ha assolit aquest any preus força alts, al voltant d’1,5 euros/kg animal viu a principi de març, i ha anat baixant fins estabilitzar-se en 1,3 euros/kg animal viu. El sector, però, es mostra preocupat per la Pesta Porcina Africana (PPA), després de detectar-se casos en senglars a Alemanya. Des d’Unió de Pagesos adverteixen dels efectes que tindria per a l’exportació l’arribada de la malaltia a l’Estat i, per això, reclamen augmentar les mesures de bioseguretat i controlar la població de senglars i evitar-ne la proliferació.
El sector vitivinícola patirà una davallada de la producció entre el 50% i el 60% com a conseqüència del míldiu a tot Catalunya. D’altra banda, Unió de Pagesos denuncia que, amb la poca disponibilitat de collita, els cellers compradors de raïm i vi estan pagant a poc més de 0,30 euros el quilo de raïm, per sota de costos de producció. La campanya també ha estat marcada pel fre comercial de la covid-19, sobretot al canal HORECA, l’habilitació de mesures extraordinàries com ara l’emmagatzematge privat, destil·lació de crisi i la verema en verd.
La previsió del sindicat per a la collita d’oliva és que es redueixi una mitjana del 40% a causa de les pluges durant la floració en algunes zones. Els preus de l’oli d’oliva verge extra a Catalunya van augmentar lleugerament, un 3,9% les primeres setmanes de setembre respecte a les anteriors, però van baixar un 3,8% respecte a la campanya anterior. Els preus del verge, durant el mateix període, van disminuir un 9,6% respecte a la campanya anterior. En les cinc últimes campanyes, se situen per sota dels registrats per totes les categories., segons Unió de Pagesos El verge extra ha experimentat de mitjana una caiguda del 31% respecte a la campanya 2016, del 40% l’oli verge i del 43% el llampant.
Quan a l’ametlla, el preu en origen ha patit una davallada que ara la situa en 3,20 euros/kg/gra. El sindicat segueix reclamant que els preus publicats per la Llotja de Reus siguin més reals. Amb aquest preu, les plantacions tradicionals de secà “no són viables” i cal articular altres sortides o línies de suport específiques, segons UP. Les dificultats de comercialització arran de la pandèmia i la collita rècord als Estats Units han provocat una davallada de més del 30% del preu pagat al pagès des de gener del 2020, tot i que hi ha hagut lleugera recuperació de les darreres setmanes.
En cereals i herbacis, les pluges de la primavera han fet caure considerablement les previsions d’una campanya en què s’esperava una producció rècord i en zones com ara Girona, finalment, ha estat una de les pitjors dels darrers anys.
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: territorirural.cat/la-diferencia-entre-el-que-paga-el-consumidor-i-el-que-rep-el-productor-agroalimentari-creix-un-47-durant-la-pandemia/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: territorirural.cat/la-diferencia-entre-el-que-paga-el-consumidor-i-el-que-rep-el-productor-agroalimentari-creix-un-47-durant-la-pandemia/ […]