Dilluns, 20 de gener del 2025

La crisi del coronavirus augmenta la incertesa sobre la recuperació de la Baixa Tordera després del Gloria

|

- Publicitat -

La crisi sanitària ha agafat tots els territoris i sectors a peu canviat, però hi ha algunes zones on plou sobre mullat. A la Baixa Tordera, a cavall entre el Maresme i la Selva, no havia donat temps a refer-se de les destrosses del temporal Gloria quan, de cop, el covid-19 ha obligat a aturar tota l’activitat, inclosa bona part de la reconstrucció d’espais públics i privats arrasats pel temporal. Els alcaldes de Tordera, Malgrat de Mar, Palafolls i Blanes han explicat a l’ACN que viuen el moment amb la incertesa de saber com acabarà impactant la crisi del coronavirus en la recuperació de la zona. Exigeixen a l’ACA que actuï sobre la llera del riu per minimitzar riscos, clamen ajudes per a la pagesia i tanquen files amb el sector turístic.

En el que coincideixen tots els alcaldes de la zona és en la necessitat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) executi tots els treballs necessaris per reforçar les motes i crear zones d’escullera per protegir la població d’una nova crescuda del riu. “Son feines urgents per evitar un problema si hi ha un altre temporal”, avisa l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia.

Publicitat

Des de Palafolls, Francesc Alemany assegura que aquests treballs han de servir per construir una “línia de defensa” pels municipis. “La Tordera és un curs fluvial no regulat i exposat a episodis de precipitació i grans avingudes i sense aquesta protecció quedes molt exposat”, explica l’alcalde.

Pla obert d’una màquina creuant per un vial de servei en la zona on l’ACA està netejant les destrosses del riu Tordera entre Blanes i Malgrat de Mar el 3 d’abril de 2020 (Horitzontal)

En aquest sentit, l’ACA preveu un total de 83 actuacions a la Demarcació Territorial Tordera-Besòs vinculades als desperfectes provocats pel Glòria a diferents conques fluvials. D’aquestes, n’hi ha una desena previstes a la Baixa Tordera per a l’adequació de talussos i la restauració d’obres de defensa.

De moment només se n’ha acabat una a la llera del riu Tordera per a l’adequació de talussos en un tram del terme municipal de Tordera, que es va fer aquest passat mes de març. Dimarts passat en va començar una altra al mateix punt per a la restauració d’obres de defensa, però tota la resta, tant a la Tordera com a la riera Sant Genís de Palafolls, resten pendents.

Amb tot, però, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, assegura que aquests treballs “comencen a tenir una visibilitat” i ja s’han hagut de fer un pas per a camions amb sorra que uneix les dues lleres del riu. L’alcalde selvatà ha incidit en la importància d’aquests treballs tot i la crisi sanitària per evitar danys en futurs episodis de pluges.

Pla obert d’una màquina retirant sorra i dipositant-la en un camió en el punt on s’està reconstruint el pont que unia Blanes amb Malgrat de Mar el 3 d’abril de 2020 (horitzontal)

De fet, Canosa recorda que durant la primavera es poden produir acumulacions importants d’aigua als rius i per això cal “preservar el medi”. Canosa afirma que a l’abril i al maig es poden produir pluges intenses, “no com les quatre gotes que han caigut aquests dies” i per això cal tenir el riu a punt perquè pugui desembocar sense obstacles i sense inundar la zona.

La pagesia no pot arrencar

El sector més afectat per la crescuda de la Tordera va ser la pagesia. A la Baixa Tordera, la ‘zona zero’ s’ubica sobretot a Palafolls on segons l’alcalde, Francesc Alemany, s’haurà de fer una “obra d’enginyeria” per poder reconstruir tot el que s’ha perdut. Alemany espera que les ajudes compromeses pel Departament d’Agricultura ajudin el sector a “arrencar”.

L’alcalde, de fet, tem que si la crisi sanitària s’allarga les ajudes puguin veure’s afectades d’una manera o altra: “Tothom te ulls a la cara i una crisi com la que es viu ara tindrà un impacte que no sabem fins quan arribarà”. A més, Alemany avisa que els ajuts definits prèviament pel Departament ja eren insuficients d’un bon inici.

Pla general dels dos ponts que unien Blanes i Malgrat de Mar i que el temporal Gloria es va emportar el 3 d’abril de 2020 (horitzontal)

També l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, assegura que hi ha diversos productors que encara estan pendents de les ajudes del Departament d’Agricultura. “Han quedat totalment congelades per l’emergència sanitària actual”, es lamenta. Des del Departament, en canvi, afirmen a l’ACN que “no hi ha canvis” en la tramitació i s’està seguint el termini previst.

Amb tot, l’alcalde de Palafolls assegura que “abans que es pugui recuperar l’activitat, en alguns punts caldrà també retirar més de 2.000 camions de sediments”. El temporal es va endur molts conreus i infraestructura tecnificada que ha quedat totalment inservible, com hivernacles, sistemes de reg, motors i maquinària especialitzada: “No és només un soc a terra”.

El temps, a més, no juga a favor del sector, ja que amb la nova crisi sanitària s’incrementa la incertesa sobre el seu futur: “El sector agrícola viu d’una dinàmica climàtica que no perdona. L’any i les hores de llum avança i hi ha una sèrie de cultius que s’han de plantar i els pagesos ara no poden arrencar”, es lamenta l’alcalde.

“Plou sobre mullat” al sector turístic

Una altra de les afectacions importants que es preveu és el turisme. El sector ja està patint moltes pèrdues per culpa del tancament forçós durant el confinament i una cop puguin reobrir no totes les obres de reposició del Gloria estaran acabades. “Està plovent sobre mullat”, ha lamentat l’alcalde de Blanes.

Canosa explica que, afortunadament, el passeig marítim del municipi no va quedar malmès pel temporal, però caldrà veure si totes les platges estaran a punt per l’estiu. A més, recorda que el coronavirus “no és només un problema municipal, sinó que és mundial” i per això costa preveure si aquest estiu hi haurà la mateixa afluència de turistes a la zona.

 

També patiran aquesta circumstància els càmpings de la desembocadura de la Tordera, a Malgrat de Mar, amb l’afegit que allà han quedat del tot aturades les obres que havia de fer la Direcció General de Costes de l’Estat per refer el camí que dona accés a les instal·lacions des de la primera línia de platja.

 

“S’estava a punt d’adjudicar l’obra i ha quedat totalment aturat”, es lamenta l’alcalde malgratenc, Joan Mercader. L’alcalde espera que quan passi l’estat d’alarma i s’aixequi el confinament Costes posi a treballar els operaris “des del minut 1” per intentar recuperar el temps perdut.

 

Obres públiques pendents de finançament

 

D’altra banda, a Tordera el principal problema el tenen al passeig fluvial, que va quedar arrasat. Refer-lo té un cost estimat d’uns 2 MEUR i l’Ajuntament no té encara el finançament assegurat. L’alcalde, Joan Carles Garcia, explica que el projecte ja està redactat però les ajudes de les administracions supramunicipals semblen “congelades” per la crisi del coronavirus.

 

En aquest sentit, Garcia entén que sigui “prioritari” atendre l’actual situació, però tem que les noves urgències provocades per una crisi sanitària “inesperada, desgraciada i complicada” acabi endarrerint o limitant les ajudes que s’havien de rebre per reparar altres situacions que ara semblen més “prescindibles”.

 

“Està tot en quarantena”, ha etzibat l’alcalde torderenc, que avisa que si l’Ajutnament s’ha d’acabar fent càrrec de tots els treballs a l’espai fluvial, la reconstrucció podria allargar-se fins a quatre anys. “Esperarem unes setmanes o mesos i quan passi aquesta situació ja es veurà com s’afronta”, conclou.

 

També Malgrat de Mar, Palafolls i Blanes estan a l’espera de rebre noticies de les ajudes sol·licitades per recuperar part de la despesa que van avançar els Ajuntament per fer actuacions a la via pública per recuperar espais devastats pel temporal. El gruix d’aquestes obres es van fer abans que es decretés l’estat d’alarma i ja es van poder acabar.

 

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, assegura que entenen “amb preocupació” la paralització de les obres i també de les ajudes que s’havien de rebre per part de diverses administracions. Canosa ha coincidit en què ara tots els recursos econòmics “s’han de destinar a l’assistència sanitària” però ha afirmat que una vegada es superi la crisi avaluaran quines són les prioritats.

 

En aquest sentit, fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han explicat a l’ACN que totes aquestes ajudes s’estan ja tramitant i la previsió és que el Govern les pugui aprovar a finals d’aquest mes d’abril. La liquidació es faria durant el mes següent, al maig.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

18 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: monrural.cat/2020/04/05/la-crisi-del-coronavirus-augmenta-la-incertesa-sobre-la-recuperacio-de-la-baixa-tordera-despres-del-gloria/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: monrural.cat/2020/04/05/la-crisi-del-coronavirus-augmenta-la-incertesa-sobre-la-recuperacio-de-la-baixa-tordera-despres-del-gloria/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: monrural.cat/2020/04/05/la-crisi-del-coronavirus-augmenta-la-incertesa-sobre-la-recuperacio-de-la-baixa-tordera-despres-del-gloria/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: monrural.cat/2020/04/05/la-crisi-del-coronavirus-augmenta-la-incertesa-sobre-la-recuperacio-de-la-baixa-tordera-despres-del-gloria/ […]

  5. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: monrural.cat/2020/04/05/la-crisi-del-coronavirus-augmenta-la-incertesa-sobre-la-recuperacio-de-la-baixa-tordera-despres-del-gloria/ […]

  6. … [Trackback]

    […] There you will find 24463 more Information on that Topic: monrural.cat/2020/04/05/la-crisi-del-coronavirus-augmenta-la-incertesa-sobre-la-recuperacio-de-la-baixa-tordera-despres-del-gloria/ […]

  7. … [Trackback]

    […] Here you can find 67707 more Info to that Topic: territorirural.cat/la-crisi-del-coronavirus-augmenta-la-incertesa-sobre-la-recuperacio-de-la-baixa-tordera-despres-del-gloria/ […]

Comments are closed.