Divendres, 22 de novembre del 2024

La campanya de la fruita a Ponent avança “tranquil·la” i pràcticament sense casos de coronavirus gràcies a la vacunació

|

- Publicitat -
Govern, ajuntaments i agricultors coincideixen a afirmar que la campanya de la fruita a la plana de Lleida s’està desenvolupant de manera “tranquil·la” i amb “normalitat” ja que, fins al moment, pràcticament no s’han detectat casos positius de coronavirus. Ho atribueixen a la feina de prevenció, a l’experiència i, sobretot, a la vacunació dels treballadors agraris que Salut ha dut a terme des del mes de maig. Es tracta, doncs, d’un escenari completament oposat al que hi havia fa tot just un any, on el nombre de persones aïllades als diferents espais habilitats era de 118. Ara en són 5. Govern i ajuntaments, però, recorden que la campanya segueix i que cal continuar complint les mesures sanitàries davant l’augment dels contagis.
Des del sector agrari celebren que enguany la campanya de la fruita s’està desenvolupant amb una “tranquil·litat” que l’any passat no tenien i afegeixen que, tant ells com l’administració, “han fet els deures”. L’agricultor i coordinador de la fruita dolça d’Asaja Lleida, Jordi Vidal, afirma que el punt d’inflexió d’aquesta campanya ha estat la vacunació de tots els treballadors agraris. “Ha estat la nit i el dia”, tot i afegir que “hi havia sectors que no ho tenien massa clar i que ens ha costat conscienciar a la gent que es vacunés”. En el mateix sentit, l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, considera que administrar aquestes vacunes ha estat “la nostra salvació”.

Salut va iniciar a mitjans de maig la vacunació amb Janssen dels treballadors d’empreses fruiteres. En total, la xifra de persones vacunades s’enfila a les 9.500, a banda d’aquelles que han rebut el vaccí en les diferents convocatòries per cada franja d’edat.

A banda de la vacunació, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, considera que altres factors que també han contribuït a aconseguir aquesta “plena normalitat” a la campanya d’enguany han estat el seguiment que s’ha anat fent a les empreses agràries, l’experiència acumulada de l’any passat i el coneixement per poder gestionar la nova campanya, així com l’acompanyament que des del Govern s’ha fet perquè les persones en situació de vulnerabilitat puguin fer el confinament en els diversos espais habilitats.

Publicitat

A tot això, cal sumar-hi el fet que enguany el nombre de persones temporeres que han arribat a les terres de Ponent per treballar a la fruita ha estat menor, ja que la demanda de mà d’obra ha caigut a conseqüència de les gelades del març passat que han fet caure la producció un 40%.

A banda d’això, Vidal també s’ha trobat amb el cas d’antics treballadors temporers que enguany no han volgut desplaçar-se de nou a les terres de Lleida per por a haver de fer quarantena i, en conseqüència, guanyar menys diners. “Són gent que l’any passat van estar confinats i que no van poder treballar tant com haurien volgut”, explica l’agricultor, que afegeix que es tracta de temporers que volen treballar “el màxim d’hores possibles”. “Amb aquests diners passen la resta de l’any als seus països. Si això no ho poden fer, venir a treballar aquí no és un destí interessant”.

Sigui com sigui, la campanya agrícola que s’està vivint enguany i que tot just ha arribat a l’equador no té res a veure amb l’anterior. Segons les darreres dades d’aquest divendres 16 de juliol, als tres espais d’aïllament habilitats a Ponent hi ha 5 persones. Es tracta de 3 persones amb resultat positiu que estan a la Manreana, a Juneda, i que són alienes a la campanya fructícola, i de 2 contactes estrets que estan aïllats a l’Hotel Salut Nastasi, a Lleida. A l’alberg de Bellpuig no hi ha ningú en règim d’aïllament.

Aquestes 5 persones que es troben aïllades contrasten amb les 118 (90 positives i 28 contactes estrets) que hi havia el mateix dia d’ara fa tot just un any als diferents espais d’aïllament habilitats per Salut i pels diferents municipis de Ponent. A més, cal recordar que per aquestes dates Lleida i set municipis del Baix Segre, entre ells Aitona, es trobaven sota un confinament estricte. De fet, en aquest municipi del Segrià dels 15 mòduls que han instal·lat per aïllar persones temporeres, de moment, no n’han hagut d’utilitzar cap, a diferència de l’any passat que els van haver de fer servir tots.

Per la seva banda, Vidal també ha dit que l’any passat a la seva explotació van haver de fer tres confinaments per casos de contactes estrets d’alguns dels seus treballadors. En canvi, enguany el marcador està a “zero”. “La tranquil·litat de que podem treballar a nosaltres ens omple i és un poder dormir a les nits”, ha afirmat.

Govern i ajuntaments esperen que la meitat que queda de campanya continuï desenvolupant-se “amb normalitat” com fins ara, malgrat l’augment de casos de la cinquena onada. Per això, insisteixen que cal estar amatents i mantenir les mesures sanitàries actuals “el més estrictes possibles”, assenyala Solé, ja que en les properes setmanes la campanya es traslladarà a zones de producció més tardana.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.