La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha enviat una carta als presidents de consells comarcals de Catalunya perquè facin extensiva als alcaldes de la seva comarca, la petició de mantenir oberts els mercats de venda no sedentària de tipus alimentari, que són competència municipal, i queden plenament autoritzats i vigents, davant les noves mesures restrictives per frenar la covid-19 que han entrat en vigor aquest divendres. Segons Jordà, les activitats d’abastiment alimentari queden exemptes i per això ha insistit en la “necessitat de no trencar la cadena alimentària” en cap de les baules, per la qual cosa ha situat els mercats setmanals com una “necessitat” perquè això no passi.
Jordà ho ha dit en el marc de la reunió telemàtica d’urgència de la Taula Agrària amb el sector que ha tingut lloc aquest divendres. La consellera ha anunciat que en les pròximes hores mantindrà reunions telemàtiques amb tots els col·lectius del sector afectats.
A la reunió, el Departament d’Agricultura ha volgut mostrar el seu suport a un sector que tant en el confinament total de la primavera passada com en aquest d’específic, ha estat un dels més afectats pel tancament de bars i restaurants, que tenen en l’anomenat canal HORECA, el que serveix a aquests establiments, la seva principal font d’ingressos.
Per reduir l’impacte del tancament d’aquest canal sobre els petits productors, el Departament va crear al mes de maig una línia d’ajuts, dotada amb 4 MEUR, que consistia a comprar-los la mercaderia i cedir-la al Banc dels Aliments, de manera que també s’ajudaven altres sectors afectats per la crisi social provocada per la sanitària. Aquest ajut acabava precisament aquest divendres.
Fruit d’aquesta iniciativa, fins al 20 de setembre, el programa havia cedit al Banc dels Aliments un total de 168,5 tones de carn i derivats, fruita, verdura, llegums, lactis, mel, fruita seca, cereals, 55.000 litres d’oli i 170.000 ous.
Els imports màxims de l’ajut eren de 100.000 euros per productor, societat agrària de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a les donacions d’oli d’oliva, la mel, la fruita seca i els embotits de porc, que tenien un màxim fixat per productor o soci de SAT de 8.000 euros i de 60.000 euros per al total de la SAT i cooperativa. El màxim d’aquests imports per a les entitats sense ànim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d’explotacions catalanes era de 20.000 euros.
Per poder aspirar a aquests ajuts, els productors han d’haver tingut una davallada de facturació de, com a mínim, el 30% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprès entre l’1 de març i el 30 de juny de 2020 en relació amb l’any anterior.
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/jorda-demana-als-alcaldes-que-mantinguin-oberts-els-mercats-ambulants-de-venda-daliments-frescos/ […]