El sindicat recorda que el Departament ha ampliat les seves competències, per tant, les seves propostes han de ser més globals i no centrar-se només en l’activitat ramadera. L’organització també recorda que en les mostres preses per definir la nova delimitació de zones vulnerables publicada enguany i en l’estudi de determinació de l’origen dels nitrats, publicat per l’Agència Catalana de l’Aigua l’octubre de 2018, no es pot determinar la procedència exacte dels nitrats orgànics, però s’observa una major presència de nitrats d’origen humà.
JARC manifesta que un 20% de les terres fertilitzables situades en zones vulnerables no s’estan adobant amb dejeccions ramaderes perquè hi ha una persecució d’aquesta pràctica. Aposten per facilitar-la i potenciar l’economia circular i l’aprofitament dels recursos agraris, premiant als agricultors que ho facin.
Per tal d’incentivar la fertilització orgànica, l’entitat ha demanat a l’administració estatal i autonòmica que es bonifiqui tos aquells agricultors, que compleixin amb l’eco-esquema d’agricultura de precisió en la gestió de nutrients de la nova PAC, i que fertilitzin amb un 30% d’adob orgànic com a mínim. D’aquesta manera, s’aprofita un subproducte com són fems i purins, i es disminueix l’ús de fertilitzants minerals, beneficiant al sector ramader.
El cap sectorial de Porcí de l’entitat, Jaume Bernis, reconeix que està clar que cal adobar els camps per produir aliments i per això aposta per fer-ho “de la forma més sostenible possible”.
… [Trackback]
[…] Here you can find 70641 additional Information to that Topic: territorirural.cat/jarc-diu-que-la-nova-moratoria-dampliacio-de-granges-no-es-la-solucio-per-reduir-nitrats/ […]