Segons el cap de la sectorial de l’Olivera de JARC, el sistema de peritatge actual dels danys “penalitza els cultius més productius”, com són els de superintensiu i de regadiu. En el cas de les fortes nevades que es van produir al mes de gener, els arbres de plantacions de superintesiu i de regadiu, en ser més frondosos, “van ser els que van rebre un impacte més fort per l’acumulació de neu”, però en canvi, “el càlcul per valorar la indemnització es fa amb el coeficient més baix”, assenyala. “Si per als cultius de secà s’aplica un coeficient de l’1, en el cas del reg seria un 0,70 i en els superintensius 0,50, afegeix Gaya.
Des de JARC adverteixen que els experts preveuen que aquests fenòmens meteorològics es donaran amb més freqüència, a causa del canvi climàtic. En aquest sentit, l’entitat agrària emplaça l’Administració a adaptar el sistema d’assegurances a aquesta realitat “si vol mantenir la producció agrària”.
El temporal Filomena va provocar danys en 46.000 hectàrees a tot Catalunya, segons el Departament d’Agricultura. D’aquestes, 34.633 hectàrees estan situades a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Segons JARC, el grau d’afectació pot oscil·lar, depenent de la zona i dins de les mateixes finques, entre un 20% i un 80%.