Dissabte, 18 de gener del 2025

Figueres tancarà l’accés rodat a l’entorn de les basses del Terrisser per evitar abocaments de deixalla i marihuana

|

- Publicitat -
L’Ajuntament de Figueres instal•larà una tanca per impedir l’accés rodat a l’entorn de l’espai natural de les basses del Terrisser. L’objectiu és evitar que s’hi continuïn fent abocaments de deixalles, runa i de restes de marihuana. L’equip de govern ha arribat a un acord amb Adif i el Departament de Justícia –que són propietaris d’una part dels terrenys d’accés- per tancar l’espai des de la carretera de Llers (Alt Empordà) i netejar la brossa que ara hi ha acumulada. La regidora de Sostenibilitat, Ester Marcos, explica que es tracta d’un projecte que es vol estendre a altres abocadors incontrolats de la ciutat i que forma part d’un projecte global de protecció de les zones humides de les basses.
Figueres va adquirir les basses del Terrisser, un dels últims entorns naturals de la ciutat, l’any 2018 –juntament amb un terreny adjacent- per 13.000 euros. L’objectiu era protegir-les i posar-les en valor. Les basses tenen un alt valor històric i mediambiental. Amb una extensió d’1,22 hectàrees, estan formades per una bassa de dimensions relativament grans i amb presència d’aigua força constant i diverses basses menors i temporals. A més, es tracta d’un ecosistema inclòs dins el catàleg de les zones humides de Catalunya i sorgit arran de l’extracció de l’argila per les famílies de terrissers.

L’Ajuntament està elaborant a hores d’ara un estudi geotècnic i hidrogràfic per determinar la procedència de l’aigua que hi ha permanentment a l’espai i també per recuperar-lo paisatgísticament.

L’accés a la zona però fa temps que s’ha convertit en un abocador incontrolat. La situació va provocar que el grup de Junts per Figueres demanés explicacions aquest dilluns durant el ple a l’equip de govern, que va explicar el projecte.

Publicitat

La previsió és que en les properes setmanes s’instal•li una tanca a l’entrada del camí, just a peu de la carretera de Llers. El projecte es va començar a gestar abans que esclatés la pandèmia. En una reunió amb la direcció de la presó del Puig de les Basses, es va plantejar la possibilitat de tancar l’espai al trànsit rodat i que fossin els presos els qui netegessin la brossa i els abocaments.

Marcos explica que amb la situació sanitària actual no es permeten les sortides dels interns i que, finalment, qui assumirà els treballs serà l’ajuntament. Ho farà d’acord amb Justícia i Adif, que tenen en propietat part dels terrenys.

“Cal protegir-lo”

La regidora remarca la importància de protegir aquest espai, una zona d’alt valor natural. Marcos diu que cal posar-lo en valor i evitar que es repeteixin els abocaments, que no només són de runa sinó també de deixalles domèstiques, roba i marihuana.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.