Diumenge, 19 de gener del 2025

Transport públic i treballadors qualificats: FEGP vol mesures per impulsar la comarca

|

- Publicitat -

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) reclama a l’administració que impulsi mesures per millorar la qualificació dels treballadors i reforçar el transport públic intercomarcal. Són les principals demandes dels prop de 950 associats que agrupa la gran patronal quan es compleixen dos anys de la fusió de les antigues ADEPG i UEP. “Ens trobem amb la paradoxa que som un dels territoris amb zones on l’atur és per sobre la mitjana catalana però, en canvi, les empreses tenen dificultats per trobar professionals”, ha lamentat aquest dimecres el president de la FEGP, Martí Sistanté. En aquest sentit, ha demanat a les administracions que replantegin la política formativa i ha aplaudit la suspensió de la reforma de l’FP Dual, tot apostant per un model més “flexible”.

“Cal replantejar la política formativa i educativa per ser capaços de crear centres que responguin a les necessitats de les empreses”, ha afirmat aquest dimecres Martí Sistané, que ha apuntat que els empresaris adherits a la patronal lamenten sistemàticament la manca de mà d’obra qualificada al conjunt del territori. Segons la FEGP, la indústria és el sector on més es constata aquest buit, tant pel que fa a enginyers d’alta formació com, sobretot, a l’hora de reclamar professionals d’oficis bàsics com la fusteria, l’electricitat o la construcció. “Sovint ens capfiquem en formar mà d’obra relacionada amb la tecnologia, quan, a dia d’avui és un sector que té poques mancances, mentre cada vegada hi ha més empreses amb dificultats de trobar professionals per feines tècniques bàsiques”, ha afegit el president adjunt de la FEGP, Santi Carda, advertint dels “riscos” de descuidar aquests altres oficis.

Publicitat

Per posar remei als reclams dels empresaris penedesencs, la FEGP sosté que cal reformar el sistema de Formació Professional, i considera “bo” que s’hagi aturat la reforma que el Departament d’Educació proposava per a l’FP Dual. “Cal que l’administració fixi com compaginar les hores dedicades a rebre coneixements i a fer pràctiques, però també cal plantejar elements que vertebrin i facilitin un nou pla d’estudis”, ha apuntat Sistané, tot reclamant la veu dels empresaris i demanant celeritat en la reforma per evitar que “les necessitats actuals caduquin”. Al mateix temps, el president de la FEGP ha instat l’administració a dissenyar un model d’FP que “pensi en l’alumne” per tal de “crear vocacions”. “Ja no n’hi ha prou amb pensar que l’alumne vol una feina que li asseguri estabilitat tota la vida, sinó que hem d’aconseguir que aquell lloc de treball li agradi i el motivi”, ha afegit.

En aquest sentit, el president de la FEGP ha demanat aprofitar les oportunitats que considera que s’obren a la que anomena “la tercera corona metropolitana”. Segons Sistané, el model econòmic i empresarial està canviant “cap a un model més basat en el talent”, i ha instat la Generalitat i els ajuntaments a aprofitar-ho per impulsar l’economia de tot l’àmbit penedesenc: “La primera corona metropolitana està saturada, la segona ja té el seu model i ara és el nostre moment”.Per crear aquest nou model, Sistané no només ha reclamat una revisió del sistema educatiu sinó que també ha recordat les mancances que el territori té en transport públic, especialment pel que fa a la mobilitat interna. Des de la FEGP, lamenten les “males comunicacions” que hi ha entre grans nuclis de població com Vilanova i Vilafranca i critiquen que això “resta competitivitat”. Amb la formació dels nous governs municipals prevista per al proper dissabte, la patronal penedesenca ha reclamat inversió en aquest àmbit i ha estès la mà per col•laborar a l’hora d’exigir a la Generalitat que també hi posi de part seva.

Objectiu, 1.000 adherits el 2020

Martí Sistané i Santi Carda han fet aquest anàlisi de la situació empresarial coincidint amb el segon aniversari de la fusió de les antigues Associació D’Empresaris del Penedès i el Garraf (ADEPG) i de la Unió Empresarial del Penedès (UEP). Segons Sistané i Carda, des del 2017 han aconseguit incrementar un 10% el nombre d’adherits, i han destacat especialment la implicació de grans empreses del territori que fins el moment recelaven de participar a cap de les dues anteriors entitats. Actualment, la FEGP reuneix prop de 950 empreses –entre autònoms, PIMES i grans companyies- i es proposa arribar a les 1.000 adhesions el 2020.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

16 COMMENTS

Comments are closed.