Divendres, 22 de novembre del 2024

La FAC vol sumar forces davant els reptes del sector

|

- Publicitat -

La producció d’aviram ha crescut un 7% el 2018. De fet, l’aviram és la carn fresca més consumida pels catalans, que en mengen 15 quilos l’any. Les dades les ha presentat la Federació Avícola de Catalunya (FAC) durant la seva assemblea anual, on han posat en relleu les bones pràctiques dels productors catalans promoure i un ús responsable d’antibiòtics en totes les etapes de la producció. Segons Cristina Muñoz, coordinadora del Pla Estratègic per a la reducció de la Resistència Antimicrobiana de l’Agència Espanyola del Medicament, el sector avícola és el que té menys incidència l’administració d’antibiòtics perquè “els plans de vacunació, les millores genètiques i ambientals, així com la implementació de les millores genètiques i ambientals, així com la implementació de les mesures de bioseguretat han contribuït al fet que els animals siguin més resistents a les malalties”.

Amb tot, el president de la Federació, Joan Anton Rafecas, ha destacat la necessitat de ” donar més representativitat als productors avícoles a les taules de treball i comissions que afecten  la regulació”, així com “revaloritzar conjuntament la imatge del sector avícola i els nostres productes”, els quals tenen “uns valors nutricionals indiscutibles”. En aquest sentit, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà ha afirmat que cal treballar conjuntament amb aquest objectiu. “En aquest camí plegats confio que el nou Consell de l’Alimentació que està a punt de presentar-se, marcarà unes línies de col·laboració sòlides que permetran fer front als reptes del sector de forma conjunta amb tots els actors implicats”, ha afirmat.

Publicitat

Bones dades, creix la producció

I les bones pràctiques sembla que tenen recompensa, ja que el 2018 ha augmentat un 7% la producció. D’aquest increment, el 79% correspon a pollastres i 17% a gall dindi. Especialment significativa és la producció de guatlles a Catalunya, que representa aproximadament el 90% del total a Espanya, la major part de la qual s’exporta. Amb relació al conjunt de la producció càrnia a Catalunya, l’aviram representa el segon lloc amb un 16%, darrere del porcí (77%) i per davant del boví (6%).

Pel que fa qls ous, Catalunya és la quarta comunitat autònoma amb major producció d’ous (11% del total), després de Castella-La Manxa, Castella i Lleó, i Aragó, amb un cens total de 4,3 milions d’aus, les quals el 2018 van produir 105 milions de dotzenes d’ous. Contretament, en consumim 76 milions de dotzenes l’any; és a dir, més d’11 dotzenes per persona (130 unitats).

Des de fa més de 40 anys, la FAC és l’entitat que representa el sector avícola a Catalunya, que representa el 12% de la seva producció final agrària. Agrupa els productors d’ous i carn d’aviram: unes 300 empreses, grans i petites, repartides per tota la geografia catalana que treballen conjuntament per promoure la qualitat de la carn d’aviram i els ous i donar a conèixer els seus sistemes de producció, d’acord amb els més elevats estàndards nutricionals, sanitaris, de qualitat i benestar animal.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

17 COMMENTS

Comments are closed.