La vila medieval de Peramea, al municipi de Baix Pallars, està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Els primers documents que parlen del poble són del segle XI i encara conserva gran part de l’estructura medieval. En destaquen les restes del castell, l’església de Sant Cristòfol i la torre de Colomers. Aquesta torre, de gran valor històric i sentimental pels veïns del poble, es reformarà per fer-la visitable. D’aquesta manera es podrà integrar aquest espai a les visites guiades que ja es fan al municipi. Previ a aquestes obres d’adequació s’ha fet una campanya arqueològica preventiva amb l’objectiu de documentar i conservar totes les possibles restes. La torre, d’origen medieval, ha patit diferents reformes al llarg del temps.
L’excavació arqueològica s’ha centrat a l’interior de la torre i ha fet una rasa a la part exterior per intentar documentar nivells més antics. L’arqueòleg Xavi Sánchez ha explicat que es tracta d’una excavació preventiva que no ha portat massa informació tret d’algunes peces de ceràmica i una moneda del segle XIX.
Finalitzada la campanya arqueològica l’Ajuntament podrà començar a fer les actuacions necessàries per adequar l’espai i que es pugui visitar amb totes les garanties de seguretat. La Torre es troba a pocs metres del poble de Peramea en un turó on es pot veure la totalitat de la vila.
Anna Sentinella, alcaldessa de Baix Pallars, ha explicat que la Torre de Colomers és un espai d’alt valor simbòlic pels veïns del poble i amb un valor patrimonial important.
La Torre del Colomer es tracta d’una torre subsidiària del Castell de Peramea, de la qual no es tenen notícies documentals. És una construcció de planta circular, d’un diàmetre de 4 metres i murs de prop d’un metre de gruix. Actualment es troba en bastant mal estat i cap de les parets que es mantenen de peu fan més de tres metres d’alçada.