Diumenge, 19 de gener del 2025

Enfonsen un dofí mort a Vilanova i la Geltrú per estudiar els efectes sobre l’ecosistema marí

|

- Publicitat -
L’observatori marí OBSEA de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha enfonsat un dofí trobat mort fa uns dies a Blanes (la Selva) per estudiar els efectes en l’ecosistema marí. L’experiment es duu a terme a Vilanova i la Geltrú (Garraf), just davant d’una càmera d’observació subaquàtica que ha de permetre analitzar l’impacte de la presència del cadàver sobre els ecosistemes bentònics i les comunitats de peixos de la zona. L’experiment el duu a terme la UPC conjuntament amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que es va encarregar d’analitzar les causes de la mort del cetaci a les instal·lacions del Centre de Recerca de Sanitat Animal (CReSA), a Cerdanyola del Vallès.
Un veí de Blanes va localitzar el cos del dofí a tocar de la sorra a la platja de s’Abanell. Després de fer-li una necròpsia, es va traslladar a l’observatori submarí OBSEA, on els investigadors van optar per fondejar-lo davant la càmera de videovigilància submarina per analitzar l’impacte que pot tenir la seva presència.

La informació que s’obtingui es complementarà amb dades de la temperatura i la salinitat de l’aigua, així com de la velocitat i direcció dels corrents en aquest punt. Aquestes i altres variables ajudaran a interpretar els processos ambientals associats a la descomposició del cadàver.

“Durant els últims anys hem estudiat la presència i absència d’espècies en funció d’aquestes variables, però ara la presència del dofí pot alterar els resultats que fins ara teníem i atraure espècies que no veuríem en condicions normals”, assenyala Joaquín del Río, director del grup de recerca SARTI-MAR de la UPC i responsable de l’OBSEA. En aquest sentit, apunta que les dades permetran interpretar els processos ambientals associats a la descomposició del cadàver en ambients costaners amb tecnologia innovadora.

Publicitat

Aquest tipus d’experiments encara no s’havien dut a terme en aigües mediterrànies. Per aquest motiu, es desconeixen els principals actors implicats en la descomposició de cadàvers de mamífers marins al Mediterrani, entre els quals es troben des de bacteris fins a cefalòpodes o depredadors com els taurons.

En altres punts del planeta sí que s’ha dut a terme un projecte similar. Un exemple el trobem en l’estudi de científics del Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) de Califòrnia, que van poder observar com una balena morta al llit marí provocava importants canvis espacials i temporals en la comunitat marina local.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.