El llaurat de terres per plantar una vinya a la zona de Cal Bou, al nucli de Sant Sebastià dels Gorgs d’Avinyonet del Penedès ha fet aflorar un gran jaciment ibèric i romà. A nivell superficial, els darrers anys ja havien aparegut diverses restes de material i alguns ossos humans. Ara, amb la prospecció a la zona amb motiu d’un conreu de raïm, els arqueòlegs han trobat indicis d’un ampli jaciment amb una necròpolis romana on es conserven diversos esquelets. El cementiri formaria part del Camí de Llinda i possiblement continua fins la capella, a poca distància del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs. Pel que fa a restes ceràmiques, s’han identificat nou sitges i un mínim de set o nou àmfores, a més de nombrosos fragments de vaixella.
L’excavació s’ha fet les últimes setmanes perquè la zona de Cal Bou està considerada Espai de Protecció Arqueològic (EPA) des del 2001, de manera que qualsevol intervenció agrícola ha d’estar supervisada per experts per preservar possibles troballes històrica. Fruit dels sondejos, l’equip d’arqueòlegs liderat per la cooperativa Arqueovitis ha trobat com a mínim nou estructures d’emmagatzematge de cereals tipus sitja datades sobre els segles II-I aC, i un gran espai replet de restes romanes.
La primera sitja excavada fa 1,9 metres de profunditat i ha posat a la llum una gran concentració de fragments d’àmfores, com a mínim entre set i nou de producció ibèrica. Entre els altres materials documentats en aquest recipients, els investigadors destaquen dues bases de copes per beure vi importades de la península itàlica, així com plats, tenalles i altres formes de la ceràmica ibèrica. Pel que fa a les altres sitges –en procés d’excavació- de moment ha aparegut un rascador o gratador de pell de bronze, que es feia servir com a estri d’higiene personal.
D’altra banda, l’equip està treballant en la recuperació dels esquelets trobats a la necròpolis. El primer individu localitzat, el més afectat per els rebaixos de terra, té damunt els genolls una moneda de bronze dels anys 347 i 348, època de l’emperador Constant. El segon individu, trobat en bones condicions, presenta com aixovar una agulla pel cabell feta d´ós i s’han identificat al seu voltant 21 claus de ferro que estarien relacionats amb el trasllat del cos fins la sepultura.
L’equip investigador augura que el jaciment permetrà ampliar la història d’Avinyonet del Penedès, molt marcada per la Font de la Canya, un altre gran jaciment considerat l’origen de la vinya i el vi. La previsió era que la campanya a Cal Bou s’allargués tot el mes de juliol, amb el suport econòmic de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès i Arqueovitis, a expenses de rebre una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat. De moment, però, les excavacions han quedat aturades per motius interns.
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: territorirural.cat/els-treballs-per-plantar-una-vinya-posen-al-descobert-restes-iberiques-i-una-necropolis-romana-a-avinyonet-del-penedes/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 22353 additional Information to that Topic: territorirural.cat/els-treballs-per-plantar-una-vinya-posen-al-descobert-restes-iberiques-i-una-necropolis-romana-a-avinyonet-del-penedes/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/els-treballs-per-plantar-una-vinya-posen-al-descobert-restes-iberiques-i-una-necropolis-romana-a-avinyonet-del-penedes/ […]