El regadiu català exigeix ser part activa de la gestió hídrica. Les comunitats de regants han tornat a alçar la veu per reclamar més inversions públiques destinades a la modernització dels sistemes de reg, en un context de canvi climàtic i sequera persistent. Així ho ha exposat aquest divendres el president de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), Miquel Àngel Prats, en una trobada celebrada a Tremp, on s’ha aprovat l’agenda de prioritats per a l’any 2025.
Prats ha advertit que “no es poden abandonar” els projectes estratègics de modernització previstos, com ja va passar l’any 2008, i ha reivindicat que el regadiu és essencial per garantir la producció d’aliments i, per tant, s’ha de considerar un ús tan prioritari com el domèstic. “Té el mateix valor que l’aigua per viure”, ha afirmat.
Una de les principals demandes és que les comunitats de regants deixin de tenir només veu i passin a tenir vot al consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a més de poder participar activament en el futur Pla de Regadius de Catalunya, actualment en fase de redacció.
En la trobada també s’ha presentat la campanya “Catalunya floreix en el regadiu”, una iniciativa que vol desmuntar tòpics i visibilitzar els beneficis ambientals, econòmics i de gestió territorial que aporta el regadiu. Josep Maria Jové, president de la Comunitat del Canal Segarra Garrigues, ha demanat acabar amb la criminalització del sector, sovint acusat de malgastar o contaminar l’aigua: “Cal deixar de culpabilitzar-nos i entendre que sense reg no hi ha aliments”.
Progrés en infraestructures clau: l’Urgell i la Conca de Tremp
Un dels projectes més rellevants és la modernització del Canal d’Urgell, que es podria cofinançar en un 70% per part de l’administració i en un 30% pels regants, en un termini de 30 anys. Amadeu Ros, president de la comunitat, ha avançat que han aconseguit rebaixar el cost global del projecte en 100 milions d’euros, fins als 1.300, gràcies a l’ús eficient de les basses de reg del Segarra Garrigues.
Paral·lelament, Josep Durany, president de la Comunitat de Regants de la Conca de Tremp, ha anunciat que es reprendran unes obres aturades des de fa una dècada per posar en regadiu 25 hectàrees en un any, amb l’objectiu d’assolir 4.700 hectàrees a mitjà termini, tal com es va projectar ara fa més de cent anys.
Les comunitats de regants catalanes demanen passar de les bones paraules a les accions concretes. Consideren que el futur del camp, i per extensió de l’alimentació de la societat, depèn de compromisos reals i pressupostos suficients.