Dissabte, 18 de gener del 2025

Els raiers de Coll de Nargó celebren la tradicional baixada de rais amb un recorregut més curt degut al canvi climàtic

|

- Publicitat -

Dos rais amb quatre tripulants cadascun han tornat a solcar aquest dissabte el riu Segre per rememorar aquest antic ofici en la 32a Baixada dels Raiers de Coll de Nargó (Alt Urgell). Com a principal novetat, el recorregut s’ha hagut d’escurçar degut a l’escassetat de pluges i no ha superat el quilòmetre de llargada. “Notem moltíssim el canvi climàtic. Cada any hi ha menys cabal i si no canvia els rais no es podran fer a l’estiu perquè no hi haurà aigua”, ha explicat el president dels raiers de Coll de Nargó, Àlex Ferré. La festa ha començat amb l’Enraiada i ha continuat amb la baixada dels rais per la zona de la ‘platgeta’ dels Clops de Fígols. El programa finalitza a les 16h amb una ofrena floral al monument de la dona del raier.

Finalment, l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre ha pogut celebrar la seva 32a baixada aquest dissabte, després que la setmana passada la festa s’hagués d’ajornar a causa de les mesures establertes pel Procicat davant l’onada de calor i el risc d’incendi. Això ha suposat que durant la setmana els organitzadors han hagut de remullar els trams de fusta que ja s’havien construït per evitar que les branques de bedoll que uneixen les bigues poguessin assecar-e.

Publicitat

 

La jornada ha començat amb l’Enraiada, que ha consistit en acabar d’unir dins l’aigua els tres trams de fusta prèviament preparats que han format cadascuna de les dues embarcacions. Tot seguit, ha estat el torn de la baixada per la zona de la ‘platgeta’ dels Clops de Figols, que ha aplegat desenes d’espectadors.

 

El recorregut d’enguany ha estat de prop d’un quilòmetre, una xifra inferior a la d’altres i que ha estat condicionada pel canvi climàtic, segons ha indicat Ferré. De fet, el president dels raiers de Coll de Nargó ha explicat que la falta de cabal al Segre ha obligat a escurçar els recorreguts dels darrers anys i avisa que si la situació no canvia, la continuïtat de la festa a l’estiu es pot veure compromesa. “Si continua així haurem de canviar de data”, i ha afegit que de cara l’any vinent s’estan plantejant d’ampliar aquest recorregut utilitzant, això sí, “tècniques no naturals”.

 

A causa de la situació sanitària, el dinar popular posterior a la baixada s’ha fet per emportar. Així mateix, a les 16h hi ha prevista l’ofrena floral al monument de la dona del raier, de l’artista Philipe Lavaill, en honor a les dones que cuidaven la casa i la família en absència raiers.

 

Amb la mirada posada a la candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco

 

Des de l’entitat que promou la festa, confien que l’any vinent els raiers, denominats en anglès ‘timber rafting’, puguin rebre el reconeixement de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Segons Ferré, això pot significar que aquesta tradició sigui “immortal”, a més de “consolidar el record de l’ofici de raier”.

 

Les associacions raieres de la Pobla de Segur i de Coll de Nargó formen part d’aquesta candidatura de caire internacional, juntament amb una quarantena d’entitats més d’onze països europeus. El projecte el lidera Polònia, a més de ser-hi presents també Alemanya, Àustria, República Txeca o Letònia. Pel que fa a l’Estat, hi participen organitzacions de Navarra, Aragó i Castella – La Manxa.

 

Els Raiers de Nargó estrenen logotip

 

Una altar novetat, és que en aquesta 32a edició els Raiers de Nargó han estrenat logotip. L’autor és el raier i dissenyador gràfic Adrià Molins, que s’ha inspirat amb la tipografia de les plaques dels noms dels carrers del municipi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: territorirural.cat/els-raiers-de-coll-de-nargo-celebren-la-tradicional-baixada-de-rais-amb-un-recorregut-mes-curt-degut-al-canvi-climatic/ […]

Comments are closed.