Els productors de calçots etiquetats com a IGP (Indicació Geogràfica Protegida) ‘Calçot de Valls’ tanquen una bona collita, fregant els 12 milions de cebes. Els pagesos s’ho han anat trampejant per vendre pràcticament la totalitat dels calçots conreats, si bé cal tenir en compte que van renunciar a plantar un 25% de producció d’un any normal “per por” a la covid, afirma a l’ACN el president de la IGP, Francesc Xavier Amill. Mentre els pagesos han salvat els mobles, els restaurants les passen magres amb el nou confinament comarcal. “Aquest tancament ens ha acabat de rematar”, lamenten des de l’Associació de Restauradors de Valls. Alguns opten per ja no obrir i donar per finalitzada una temporada que, de normal, s’hauria allargat tot l’abril.
L’associació dona el negoci de la calçotada enguany novament per perdut. El nou confinament comarcal ha dinamitat el tram final de les calçotades als restaurants, que confiaven de poder oferir calçots fins a Sant Jordi. “Aquest tancament ens mata; després d’una bona Setmana Santa, ara teníem els restaurants plens al 100%, però, amb el nou confinament, les reserves pel cap de setmana van reduir-se al 10%, per això alguns negocis de la zona han optat per tancar”, lamenta Joan Francesc Mira, president de l’Associació de Restauradors de Valls i comarca.
Les restriccions de mobilitat han tocat de mort el sector. Al Restaurant Casa Fèlix de Valls, on es podien coure més de 10.000 calçots en un cap de setmana de plena temporada, ha tornat a encaixar una allau de cancel·lacions de reserves. Asseguren que poden mantenir-se oberts perquè també disposen d’un hotel. D’altres restaurants, com Cal Ganxo, a Masmolets, especialitzat en calçotades, ha abaixat la persiana just aquest dilluns després d’un cap de setmana per oblidar, sense clientela. El Álamo, a Alcover, ja va tancar definitivament a finals d’any.
El fenomen de les calçotades movia a la zona més de catorze milions d’euros, segons estimacions de la Cambra de Comerç de Valls. Des que va començar la temporada al novembre passat, l’entitat ha promogut el consum de calçots “amb seguretat, en petits grups, en restaurants de cada municipi o per emportar”. Amb tot, calcula que la caiguda global del negoci serà considerable. “Una temporada amb alts i baixos, que s’ha anat mig defensant, encara es poden fer calçotades i menjar els últims calçots d’aquest any, afirma Rafel Castells, secretari de l’entitat.
És el segon any fallit, però els pagesos es donen mínimament per satisfets. La collita ha anat sobre el previst i les campanyes per difondre la cuina del calçot a casa, l’oferta de calçot cuit i de menús per Internet i a domicili, i el bon ritme a Mercabarna han ajudat a mantenir les vendes. Els manats més reduïts de 25 calçots frescos han tingut molta demanda, la qual denota que n’hi ha hagut gran consum a les cases. Amill apunta que, malgrat les circumstàncies, ha estat una bona collita. “Si haguéssim tingut un any normal, n’haurien faltat i tot”, conclou.