Però les tractorades de les Terres de l’Ebre també reclamaran que es posi en marxa el regadiu Xerta-Sénia i que s’ampliï el de la Terra Alta, mostraran el rebuig del sector a la massificació eòlica que pateix la Terra Alta i sobretot a l’estratègia de l’Estat per protegir el delta de l’Ebre.
Després de la reunió del sindicat amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, la decepció i la preocupació s’han accentuat. “Sabem què passa i què cal, i ens va acabar dient que el Delta el dona per perdut, l’equipara a la platja de Salou o de Vinaròs però més gran, diu que es faran mesures pal·liatives mínimes i una prova pilot de sediments però sense cap intensitat per salvaguardar el Delta”, ha denunciat Dani Forcadell, membre de la comissió permanent d’Unió de Pagesos.
Aquest és un dels motius perquè una de les marxes lentes comenci dilluns des de la platja de la Marquesa i s’hi espera més d’un centenar de vehicles. “La gent està molt emprenyada i molt calenta”, ha dit Forcadell. El sindicat també treballa amb altres agents socials i econòmics del territori per fer una nova protesta coincidint amb l’aniversari del temporal Gloria, el 22 de gener. “La pandèmia no ens permet reunir molta gent. Ens sap greu limitant-nos a una tractorada però no podem fer res més amb la covid. En ganes de fer coses i molt soroll, estem molt limitats perquè primer és la seguretat de la gent”, ha apuntat.
Preus, rec i ajuts
Representants d’UP de les quatre comarques ebrenques han repassat la difícil situació per la qual passen totes les produccions i sectors ramaders del territori. Els preus estan ensorrats a l’oliva, als cítrics, la fruita seca – l’ametlla s’està cobrant un 85% més barata del que es preveia- i la fruita dolça. A més a més, el sindicat adverteix que amb la greu caiguda de vendes del vi, sobretot per les restriccions que pateix el canal Horeca, acabarà repercutint en el preu del raïm o que l’arròs no sobreviurà en un Delta enfonsat.
El coordinador comarcal d’UP al Montsià, Ricard Guimerà, ha advertit que l’oli i els cítric “són una bomba de rellotgeria”. En el cas de l’olica demanen una aposta urgen pel rec, per contrarestar les caigudes de producció amb la sequera, i en el cas dels cítrics demanen que s’aturin els abusos de les cadenes de distribució i la competència de la importació. “Estan els dos sectors al final del carrer”, ha advertit.
El coordinador del sindicat a la Ribera d’Ebre ha assenyalat la gravetat de la recent caiguda de preus de l’ametlla, però també com els preus dignes de la garrofa han acabat generant molts robatoris i inseguretat per als pagesos. Pel que fa a la fruita dolça, també les cooperatives i empreses que la gestionen tenen menys vendes i han d’acabar abaixant els preus que paguen als pagesos perquè tots els presseguers que s’han arrencat pel virus de la sharka no s’està rellevant per plantacions de fruita dolça i tenen menys vendes.
Pel que fa a la ramaderia, l’impacte de la pandèmia en el consum està repercutint en una baixada de preus de l’oví, el cabrum i el boví però també s’ha reduït entre un 15 i un 20% el consum d’aviram.