Els comuns reclamen al Govern un “pla massiu” de plaques solars a les teulades per tal d’avançar en la sobirania energètica. Així ho ha dit la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una conferència a Barcelona, on ha assegurat que aquesta serà una de les seves demandes en la negociació dels pressupostos per al 2023. Els comuns proposen un impuls a les energies renovables i aposten per començar especialment pel desplegament de plaques solars a les ciutats perquè “no siguin sempre els mateixos territoris els qui assumeixen el cost”. Albiach ha demanat un “gran acord de país” perquè el 2030 el 100% de l’electricitat consumida es produeixi a Catalunya.
Albiach ha centrat la conferència en exposar que cal passar “de la Catalunya de la dependència a la Catalunya potència” perquè torni a ser “la locomotora de la transformació d’Espanya i d’Europa”, i ha posat el focus en l’energia.
En aquest àmbit ha demanat accelerar la transició ecològica per no dependre energèticament ni de Rússia, ni d’Algèria, ni d’Estats Units. Per aconseguir la producció de tota l’electricitat a Catalunya el 2030 aposten per un pacte entre el món rural i l’urbà per al desplegament massiu de les renovables. A més, volen que es garanteixi que on es produeix l’energia el preu sigui més barat, i subratllen que en tot aquest procés calen més comunitats energètiques, que consideren que han de ser un actor “central”.
A banda, els comuns creuen que cal electrificar l’economia i canviar les calderes individuals de gas per electricitat i biomassa. Entre la bateria de mesures que Albiach ha presentat a la conferència també ha destacat l’aposta pels vehicles elèctrics, els vehicles compartits i el transport públic. Segons creu, cal un gran acord amb la indústria automobilística perquè “passin de proveir vehicles a proveir bateries, serveis i reposició”, de manera que “no es perdi ni un lloc de treball”.
Mesures per ser una potència industrial innovadora
Albiach ha dedicat part de la conferència en exposar com creu que Catalunya ha de passar a ser una potència industrial innovadora i ha proposat un nou Pacte Nacional per la Indústria “que funcioni de veritat”. Segons ha denunciat, el que es va fer el 2017 “no ha complert amb els seus objectius” ni ha dedicat el seu pressupost a aquesta finalitat.
Els comuns també proposen que la indústria petroquímica es converteixi en biorrefineria, i que l’Institut Català d’Energia sigui una Agència d’Energia que desplegui la transició energètica. A més, reclamen una Llei Catalana de Polígons que ordeni el sòl industrial per adequar-lo als nous usos del model d’empresa digital. “Sense aquests canvis l’economia catalana difícilment sobreviurà a aquesta dècada i qui més ho pagarà seran els treballadors”, ha advertit Albiach.
Sobirania alimentària
Per altra banda, Albiach també ha volgut posar l’accent en la política alimentària i ha reivindicat el dret a l’accés just i social a la terra “davant dels oligopolis especulatius”. Entre les mesures que ha proposat, hi ha el disseny d’un pla de país per un sector primari sostenible que contempli la redimensió i diversificació de les explotacions, i que defensi blindar els terrenys agraris d’alt valor i impulsar sistemes de regadiu eficient; així com un pla nacional per a una pesca sostenible. En relació a aquest darrer, aposta per augmentar al 30% les reserves pesqueres i generar sistemes de certificació de pesca de proximitat amb mètodes sostenibles.
A més, reclamen una reducció de les emissions i combatre la desforestació i la desertificació, apostant també perquè la gestió de l’aigua “deixi d’estar en mans d’uns pocs”.