Divendres, 22 de novembre del 2024

Els Bombers demanen planificació en les activitats a la muntanya per reduir els riscos

|

- Publicitat -

Els Bombers de la Generalitat demanen a la ciutadania que planifiqui bé les activitats que es vulguin dur a terme al medi natural per reduir els riscos i la necessitat d’actuar en rescats. Anualment es fan unes 2.000 actuacions, de les quals el 10% són greus. “Cal planificar bé l’activitat, adequar-la a les nostres capacitats, informar-se de la meteorologia i saber renunciar si la muntanya no ens dona garanties”, reclama el cap del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, Oriol Vilalta. El cos assegura tenir la mirada posada en el cap de setmana llarg del 13 al 15 d’agost, quan es preveu un increment de persones sobretot en zones de muntanya que pot fer incrementar el nombre d’actuacions.

 

Publicitat

El cos posa èmfasi en la necessitat d’extremar les precaucions quan es facin activitats a l’aire lliure, sobretot a l’estiu, l’època on més se’n registren, i molt concretament el mes d’agost. Les dades ho certifiquen, amb 295 actuacions l’any 2020 i 275 l’any passat, dos anys després del confinament que va fer que molta gent “redescobrís” l’entorn natural.

 

Aquest any s’hi sumen dos factors destacables, un d’ells les altes temperatures donades per les successives onades de calor i que es manté durant els primers compassos del mes d’agost, i l’altre el risc d’incendi forestal.

 

Precisament, aquest darrer risc va dur els Agents Rurals a tancar molts massissos, part d’ells a l’entorn de l’àrea metropolitana de Barcelona. “Això ha fet que haguem tingut un increment de serveis en altres zones, principalment als Pirineus”, explica Vilalta.

 

En aquest sentit, conjuntament amb el Sistema d’Emergències Mèdiques treballen de manera conjunta en els serveis de rescat, un fet que implica incrementar la possibilitat de supervivència en els casos més greus, així com el confort dels pacients amb lesions menors però que en tractar-se abans els alleugera el dolor.

Oriol Vilalta, cap del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat

Com fer front a les activitats?

Amb aquesta fotografia d’inici, es recomana posposar les activitats al medi natural a èpoques amb menys calor, però conscients que molta gent les durà a terme, demanen que s’extremin totes les precaucions. D’entrada, cal planificar bé què volem fer i on, i sobretot equipar-se amb el material necessari, però també amb el coneixement de l’entorn que trepitjarem.

“Cal saber renunciar a la muntanya, si no ens dona les condicions hem de fer un pas enrere i fer una activitat de menys risc”, demana Vilalta. En aquest sentit, també destaca la necessitat de consultar la previsió meteorològica per evitar ensurts un cop ja haguem iniciat l’activitat.

 

En cas que es planifiqui una activitat en zones d’aigua, com ara pantans o llacs, els Bombers demanen assegurar-se que la zona té permès el bany i que no hi ha perill, evitant els espais habilitats per a fer activitats d’esport aquàtic. Un cop dins, es demana estar alerta a possibles variacions en l’estat de salut i sortir-ne tan aviat com sigui possible en cas de trobar-se malament, així com estar pendents dels nens.

Part posterior d’un helicòpter dels GRAE a l’Aeroport de Sabadell

Més de 300 serveis entre juny i juliol

Entre els mesos de juny i juliol els bombers ja han efectuat 352 serveis de rescat, lleugerament inferior als dels dos anys anteriors, però que segueix la dinàmica a l’alça de després del confinament pandèmic de 2020. Dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat, entre l’1 de juny i el 31 de juliol, el 44,93% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365), i enguany, aquest percentatge s’ha elevant fins al 48,29% (170 de 352) en el mateix període.

 

Per fer-hi front, els GRAE disposen de tres bases de la unitat de Muntanya, a Olot, la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès. Es treballa amb tres helicòpters situats a Tírvia, Olot i Sabadell, amb disposició d’un quart equipat per treballar en l’extinció d’incendis forestals.

 

Des de principis de 2020, efectius mèdics del SEM formats en serveis complexes i habilitats per treballar en rescats i zones calentes d’incendis formen part de les tripulacions dels aparells. Això els permet fer la primera assistència mèdica a la víctima alhora que se’n fa el rescat.

 

La creació d’aquest model multidisciplinari SEM-Bombers de la Generalitat ha permès oferir una millor resposta operativa, coordinació i assistència sanitària tant a les zones calentes de les intervencions com en els rescats de muntanya. A banda, els GRAE també disposen d’una unitat Subaquàtica, amb base permanent a Cerdanyola del Vallès.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: territorirural.cat/els-bombers-demanen-planificacio-en-les-activitats-a-la-muntanya-per-reduir-els-riscos/ […]

Comments are closed.