Dissabte, 18 de gener del 2025

Els ajuntaments del Lluçanès s’oposen a l’ampliació de la planta de compostatge de Fumanya per l’impacte ambiental

|

- Publicitat -
Els ajuntaments del Lluçanès veuen amb preocupació el projecte d’ampliació de la planta de valorització de residus orgànics mitjançant compostatge de Fumanya, a Sant Martí d’Albars. Des del Consorci del Lluçanès han anunciat que presentaran al·legacions. Consideren que serà “perjudicial” pel benestar dels veïns i pel medi ambient. La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar el projecte inicial del pla especial a l’agost. El recinte actual de la planta supera els 19.500 m2 i l’àmbit del pla especial és de 34.950 m2. Es preveu una nova zona de descomposició de piles i una nova bassa de lixiviats, entre d’altres obres. La promotora subratlla que és un pla per “acabar-la” i per tenir més capacitat en un futur.
Els ajuntaments del Lluçanès s’oposen al projecte d’ampliació que l’empresa Planta de Compostatge Fumanya S.L. vol dur a terme a l’actual recinte. Actualment ocupa més de 19.500 m2 i el pla especial preveu una afectació de sòl de 34.950 m2, on també hi ha inclosa la masia on tenen les oficines.

Entre les obres de millora que s’hi volen fer hi ha una nova zona de descomposició de piles similar a la que ja hi ha, una nova bassa de lixiviats i aigües residuals necessària per l’increment de superfície de la planta i una zona més gran de vialitat i pati d’operacions. També es preveu la construcció de coberts que s’aprofitaran per instal·lar-hi plaques solars per a l’autoconsum elèctric. Al pla especial hi ha previstes mesures d’integració per reduir l’impacte a l’entorn, com ara unes altures de coberts que no superin els 15 metres.

Segons els documents tècnics, es tracta d’un projecte de “millores i necessitats futures” per a una possible ampliació de l’activitat. El gerent-administrador de l’empresa, Xavier Fumanya, ha explicat a l’ACN que les obres volen deixar la planta “acabada del tot” i ha subratllat que l’espai que s’utilitzarà està tot dins el perímetre actual i que els treballs no seran immediats perquè faltarà veure si finalment la planta creix en activitat. “Poden canviar molt les coses, constantment les normatives van canviant i és un tema obert” el de la gestió de residus, remarca el gerent.

Publicitat

La instal·lació, que es va posar en marxa fa vint anys, s’encarrega del tractament de residus orgànics d’empreses (sobretot del sector alimentari) i la producció de fertilitzants orgànics. L’empresa va presentar el pla especial a la Generalitat i ara està a exposició pública fins a finals de mes, un cop superada l’aprovació inicial. Actualment l’empresa té capacitat per tractar unes 42.000 tones a l’any.

Olost s’hi oposa i diu que el problema “no és nou”

En un comunicat, el Consorci del Lluçanès ha explicat que tots els alcaldes que en formen part hi estan en contra i que ja s’està treballant en les al·legacions. Consideren que serà “perjudicial” per al benestar dels veïns i per al medi ambient. Un d’aquests ajuntaments és el d’Olost. El seu alcalde, Josep Maria Freixanet, ha explicat a l’ACN que la planta “no és un problema nou” sinó que els veïns de la zona vénen patint molèsties i males olors, especialment els de Santa Creu de Juglà. “Sempre hem qüestionat la ubicació i ara una ampliació comportarà augmentar el problema”, assenyala i ha defensat que el Lluçanès “no sigui receptor de residus” d’altres indrets sinó només dels propis de la zona. I ha lamentat que la Generalitat, tot i mostrar-se receptora del problema, no hagi impedit aquesta activitat durant tots aquests anys.

En relació a les males olors, el propietari de la planta admet que en algun moment pot haver passat però que segueixen treballant en mesures correctores. Ha explicat que recentment han instal·lat unes teles de Gore-Tex que a les zones de descomposició de la matèria orgànica per retenir les males olors i deixar passar la humitat.

Per últim, des de l’empresa demanen que, abans de criticar el projecte, es faci un esforç per conèixer els detalls del pla especial.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: territorirural.cat/els-ajuntaments-del-llucanes-soposen-a-lampliacio-de-la-planta-de-compostatge-de-fumanya-per-limpacte-ambiental/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: territorirural.cat/els-ajuntaments-del-llucanes-soposen-a-lampliacio-de-la-planta-de-compostatge-de-fumanya-per-limpacte-ambiental/ […]

Comments are closed.