El telefèric de la Vall Fosca, al Pallars Jussà, ha tancat la temporada d’estiu d’aquest any amb més de 20.000 viatgers en els mesos d’agost i setembre en un total de 1.094 viatges. La mitjana d’usuaris diaris d’enguany és la segona millor xifra que s’ha registrat en aquest telefèric, només superada per la temporada d’estiu de l’any 2000. Aquest rècord es deu al fet que el mes de juliol no va estar en funcionament a causa d’uns treballs. A més, amb els més de 20.000 usuaris que han fet servir la instal·lació, s’ha superat la xifra de 620.000 d’ençà que va obrir-se al públic.
Endesa, com a propietària del telefèric, havia de realitzar com cada any al mes d’abril una inspecció tècnica i mecànica de la instal·lació perquè la Direcció General de Transport per Cable de la Generalitat de Catalunya n’autoritzés l’ús públic i, així, es realitzés una cessió a l’Ajuntament de la Torre de Capdella fer-ne ús turístic. Aquest any, la revisió es va iniciar més tard a causa de la pandèmia i es va detectar que s’havien de fer uns treballs de reparació. A més, a part de la revisió anual, també es realitza una revisió extraordinària cada 6 anys.
Dins de les mesures de seguretat que s’han seguit enguany, ha sigut obligatori l’ús de la mascareta, rentat de mans amb gel hidroalcohòlic en entrar i sortir del telefèric, ventilació interior natural, i desinfecció de la cabina després de cada trajecte.
Un telefèric lligat a la construcció de la central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento
La funció principal del telefèric –que l’any 1986 era considerat el telefèric de major càrrega del món, ja que pot transportar fins a 25.000 quilos de pes– és salvar el desnivell entre Sallente i Estany Gento, tant per a persones com per a materials, amb un recorregut de 700 metres que es fa en poc més de 10 minuts. L’estació inferior està ubicada a la cota 1.770, a tocar de la subestació de Sallente, i la superior a la cota 2.140, a prop d’Estany Gento.
El telefèric va ser construït l’any 1981 per l’antiga Fecsa per substituir l’antic sistema d’accés a l’estany (dos funiculars i un ferrocarril de via estreta) i facilitar el transport del personal i els materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento. L’any 1991 Endesa va decidir obrir al públic l’aparell durant els mesos d’estiu, de manera que, mitjançant un conveni, la gestió de les visites i serveis la realitza l’Ajuntament de la Torre de Capdella.