Dissabte, 18 de gener del 2025

El protocol de seguretat per a la campanya de la fruita preveu prendre la temperatura dos vegades al dia als temporers

|

- Publicitat -
El protocol de seguretat per a la campanya de la fruita preveu la recomanació de prendre la temperatura un mínim de dues vegades al dia als temporers per controlar la propagació de la covid-19. Així hi figura al document que s’ha de validar aquest dimecres a la comissió que reunirà Govern i agents del sector i al qual ha tingut accés l’ACN. El text indica les mesures que s’hauran de seguir en el transport dels treballadors a les finques, les condicions als allotjaments i com hauran d’actuar els ajuntaments. Mentrestant, aquesta setmana ha començat la collita de la cirera en diferents punts del Segrià, i alguns agricultors ho han fet prenent determinades mesures de seguretat però a l’espera de la validació de les instruccions oficials.
El protocol preveu que cada explotació fructícola haurà de comptar amb un llistat de les empreses externes que hi prestin serveis ja que caldrà controlar l’accés a la finca i prendre la temperatura a tot aquell que vingui de fora. Així mateix, també s’hauran de limitar al màxim les visites externes o particulars i els transportistes que hi vagin per carregar o descarregar s’hauran de quedar el màxim de temps possible a la cabina.

El control de la temperatura és un dels elements destacats del protocol ja que es recomana prendre-la a tots els treballadors almenys dos cops al dia; al moment de l’arribada i al moment de finalitzar la jornada tot i que si pot ser, també es recomana fer-ho en els descansos que es realitzin al llarg del dia. En aquest sentit, es puntualitza que les persones que es neguin a prendre’s la temperatura “no podran desenvolupar la seva activitat”. Si algú supera els 37 graus o presenta símptomes de covid-19, s’aïllarà a casa i es contactarà amb els serveis mèdics.

Els treballadors hauran de mantenir una higiene de les mans “freqüent”, abans de tocar altres persones i eines de treball i per això es recomana situar dispensadors d’hidrogel o sabó líquid i tovalloletes d’un sol ús en diversos punts de la finca. A més a més, serà obligatori l’ús de mascaretes que caldrà rentar amb sovint i guants “excepte quan les tasques encomanades no ho facin possible”.

Publicitat

Respecte a l’organització de la feina, es recomana que les empreses o pagesos que contracten els temporers disposin d’un Pla d’organització de treball amb encarregats i responsables per evitar contagis i donar una ràpida resposta en cas que algun treballador presenti símptomes de coronavirus i poder identificar els possible contagis. Aquest pla, també ha de preveure la garantia del distanciament d’entre un metre i mig i dos metres entre treballadors i la no aglomeració de persones al lloc de treball, entre d’altres.

Els trasllats al camp

El document preveu la recomanació que els trasllats al camp es facin, en general, de forma individual i que als vehicles particulars hi vagin un màxim de 2 persones si el conductor acompanya una persona que resideix al seu mateix domicili o desenvolupen la seva activitat al mateix lloc de treball. Als vehicles amb més places s’estableix que com a màxim hi anirà una persona per fila de seients i als autocars que es puguin llogar caldrà respectar un terç de l’ocupació.

Desinfecció als allotjaments

Els allotjaments com albergs o cases particulars que es destinen als temporers hauran de ser netejats i desinfectats, i caldrà fixar una distància mínima d’un metre i mig entre les taules i els llits. Als albergs es recomana no fer ús de les zones comunes i caldrà garantir el sabó i altres estris per la higiene de la roba.

En aquest apartat del protocol també es remarca que els treballadors s’hauran de treure les sabates quan tornin de les finques o les centrals de fruita i posar-les en una caixa de cartró. La roba s’haurà de posar directament a la rentadora o guardar-la en una bossa de plàstic i després rentar-se les mans. També es recomana netejar el telèfon mòbil i les ulleres amb aigua i sabó o alcohol.

Control del cens de població sobrevinguda

El protocol fa la recomanació que cada ajuntament dels municipis on es concentra la campanya de la fruita haurà de conèixer el cens de la població sobrevinguda per treballar. No només el seu nombre, sinó la que s’allotja al seu municipi, ja sigui en pisos o albergs, públics o privats. En base a aquesta informació, es recomana que els consistoris “dimensionin” els seus serveis, com la vigilància privada o la protecció civil, per fer complir les normes i recomanacions en relació a la covid-19. Així mateix, també es recomana que cada municipi disposi d’espais municipals per poder confinar les persones que ho requereixen, ja sigui per contagis de coronavirus o amb simptomatologia compatible.

Arrenca la campanya pendents de la validació del protocol

A l’explotació de cireres que l’Oriol Teixidó té a Seròs (Segrià) han començat la collita aquesta setmana, després que la pluja dels últims dies els hagi donat una treva. Ho fan protegits amb mascareta i guants i intenten mantenir la distància de dos metres entre els treballadors, tot i la dificultat que això els suposa en alguns moments.

Teixidó ha explicat a l’ACN que la manera de treballar ha canviat perquè la mascareta amb la calor és “molesta” i que se’ls disparen els costos perquè han de dotar els treballadors d’equips de protecció i gels desinfectants. Reconeix que al començament els va costar adaptar-se a dur els guants i la mascareta però ja s’hi estan acostumant i són conscients que el més important és la salut dels treballadors. A més, l’Oriol els ha començat aquest dimarts a prendre la temperatura i tots estaven bé.

El productor ha lamentat per això, que estan “desemparats” perquè no se’ls han facilitat ni testos ni un protocol a seguir. En el seu cas, han recorregut a l’empresa de riscos laborals que tenen contractada i que els ha elaborat un documenta amb mesures que poden prendre. “Havíem de fer alguna cosa perquè la campanya havia de començar”, ha dit.

La majoria de treballadors arriben a l’explotació amb els cotxes particulars, però els qui no en tenen han de ser recollits per l’Oriol en una furgoneta de nou places. Només pot traslladar dos treballadors cada viatge ja que les restriccions limiten la capacitat a un terç del vehicle i això fa que es perd més temps en anar i venir.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: monrural.cat/2020/04/29/el-protocol-de-seguretat-per-a-la-campanya-de-la-fruita-preveu-prendre-la-temperatura-dos-vegades-al-dia-als-temporers/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: monrural.cat/2020/04/29/el-protocol-de-seguretat-per-a-la-campanya-de-la-fruita-preveu-prendre-la-temperatura-dos-vegades-al-dia-als-temporers/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: territorirural.cat/el-protocol-de-seguretat-per-a-la-campanya-de-la-fruita-preveu-prendre-la-temperatura-dos-vegades-al-dia-als-temporers/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: territorirural.cat/el-protocol-de-seguretat-per-a-la-campanya-de-la-fruita-preveu-prendre-la-temperatura-dos-vegades-al-dia-als-temporers/ […]

  5. … [Trackback]

    […] There you can find 96443 additional Info to that Topic: territorirural.cat/el-protocol-de-seguretat-per-a-la-campanya-de-la-fruita-preveu-prendre-la-temperatura-dos-vegades-al-dia-als-temporers/ […]

  6. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: territorirural.cat/el-protocol-de-seguretat-per-a-la-campanya-de-la-fruita-preveu-prendre-la-temperatura-dos-vegades-al-dia-als-temporers/ […]

Comments are closed.