Dissabte, 23 de novembre del 2024

El Museu Memorial de l’Exili acull una mostra amb objectes personals confiscats pels nazis

|

- Publicitat -

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera acull des d’aquest dissabte la mostra #Stolenmemory, que recull una cinquantena d’objectes confiscats pels nazis a una vintena d’interns catalans i espanyols als camps de concentració. Entre els objectes hi ha fotografies, joies, rellotges, claus o documents personals. L’exposició es podrà veure fins al 14 de febrer i forma part de la campanya internacional #StolenMemory dels Arxius Arolsen, mitjançant la qual centenars d’objectes han estat retornats a familiars de deportats. La mostra es fruit de col·laboració entre el MUME el Memorial Democràtic, la Universitat Rovira i Virgili i els Arxius Arolsen. La consellera de Justícia, Ester Capella, té previst inaugurar la mostra dissabte.

En una mostra recent del Memorial Democràtic al jardí del Palau Robert de Barcelona es van poder veure imatges dels objectes recuperats. Ara, l’exposició del MUME mostra físicament aquests objectes per retornar i d’altres ja retornats que les famílies han cedit. En total hi ha 49 objectes que provenen dels Arxius Arolsen i 13 del fons de la família d’Ernest Bauló.

Publicitat

 

L’exposició es divideix entre els objectes que estan per retornar i els trobats. La primera, ‘Cercant’, recull set casos de deportats amb objectes per retornar a famílies no localitzades; mentre que la segona, ‘Trobats’, exposa 16 casos de deportats amb peces ja retornades a les famílies.

 

En el marc de l’organització de les dues exposicions a Catalunya, els Arxius Arolsen han retornat recentment a les famílies objectes del deportats Francesc Anguila, Ernest Baulí i Pepita Maragens. Entre aquests hi havia joies rellotges o documents de deportats.

 

Aquests arxius custodien encara objectes de 30 catalans i espanyols deportats a camps de concentració nazis, dels que encara s’estan buscant els familiars. En línies generals, custodien gairebé 3.000 objectes d’internats en camps de concentració, principalment de Neuengamme (prop d’Hamburg) i de Dachau. També n’hi ha que pertanyen a presones de la Gestapo d’Hamburg, dels camps de concentració de Natzweiler i Bergen-Belsen o dels de trànsit d’Amersfoort i Compiègne.

 

Els objectes són els que els deportats havien de depositar quan entraven al camp de concentració, ja que se’ls desposseïa de tots els seus efectes personals. Molts d’aquests objectes es van perdre per sempre, mentre que d’altres els van recuperar supervivents o companys de les víctimes després de l’alliberament.

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

8 COMMENTS

  1. […] “Que cap víctima del feixisme caigui en l’oblit”. Amb aquestes paraules, la conse… Es tracta d’una exposició que mostra una cinquantena d’objectes confiscats pels nazis a una vintena d’interns catalans i espanyols als camps de concentració. Però darrere d’aquests rellotges, claus o carteres, hi ha històries personals. De fet, la mostra també serveix per buscar familiars de sis deportats per poder-los retornar els objectes. Una acció que, segons Capella, serveix com a “exercici de reparació” i contribueix a “tancar dols”. […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: territorirural.cat/el-museu-memorial-de-lexili-acull-una-mostra-amb-objectes-personals-confiscats-pels-nazis/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Here you can find 48714 additional Info on that Topic: territorirural.cat/el-museu-memorial-de-lexili-acull-una-mostra-amb-objectes-personals-confiscats-pels-nazis/ […]

Comments are closed.