Divendres, 29 de novembre del 2024

El Govern obre una fossa de la Guerra Civil a Benifallet, la 28a del pla de fosses

|

- Publicitat -

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha dut a terme aquesta setmana els treballs d’obertura d’una fossa de la Guerra Civil al municipi de Benifallet (Baix Ebre) –la 28a que s’obre a través del pla de fosses. L’excavació es va fer entre dilluns i dimarts a la finca Mas de Llacuna, situada entre la serra de Pàndols i el riu Ebre. Els arqueòlegs hi han trobat les restes d’un soldat mort en combat, sense crani ni braços. L’esquelet correspon a un home jove, d’entre 17 i 18 anys. Portava munició russa, utilitzada per l’exèrcit republicà. Per això, la hipòtesi que pren més força és que es tracti d’un soldat de la Lleva del Biberó.

El noi hauria estat víctima dels enfrontaments que van tenir lloc a la zona durant els primers dies de la Batalla de l’Ebre, a finals de juliol de 1938. Les restes seran traslladades al laboratori per a l’anàlisi antropològica i l’extracció d’ADN. La intervenció es dona per acabada, segons informa el Govern.

Publicitat

 

La de Benifallet és la 28a fossa que s’obre a través del Pla de fosses, el programa del Govern que des de 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes.

 

Amb el soldat trobat a Benifallet, les excavacions del Pla ja han facilitat la recuperació de les restes de 305 persones. D’aquestes, vuit han estat identificades amb el programa d’identificació genètica: un sistema que disposa d’una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de restes localitzades en fosses. Les dades s’encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.

 

Prioritat: les dades genètiques de les restes

 

El programa d’identificació genètica disposa actualment d’unes 2.000 mostres d’ADN de donants vius i d’uns 200 perfils genètics de restes de fosses. El Departament es marca com a prioritat per als pròxims mesos dur a terme l’extracció de dades genètiques de les restes que encara no s’han analitzat. Segons l’executiu, es tracta d’un procés “complex i car”, atès que cada extracció d’ADN d’un individu d’una fossa té un cost aproximat d’uns 1.000 euros.

 

En canvi, la donació d’ADN per part de familiars és gratuïta i indolora, i és clau per poder identificar les víctimes. Els familiars que vulguin donar una mostra genètica s’han d’inscriure al cens de persones desaparegudes. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’encarregat d’extreure la mostra del frotis bucal.

 

A Catalunya hi ha 517 fosses de la Guerra Civil documentades, amb una xifra estimatòria de 20.000 persones enterrades.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

15 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] There you can find 41879 additional Info to that Topic: monrural.cat/2020/05/30/el-govern-obre-una-fossa-de-la-guerra-civil-a-benifallet-la-28a-del-pla-de-fosses/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Here you will find 54634 more Info to that Topic: territorirural.cat/el-govern-obre-una-fossa-de-la-guerra-civil-a-benifallet-la-28a-del-pla-de-fosses/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: territorirural.cat/el-govern-obre-una-fossa-de-la-guerra-civil-a-benifallet-la-28a-del-pla-de-fosses/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: territorirural.cat/el-govern-obre-una-fossa-de-la-guerra-civil-a-benifallet-la-28a-del-pla-de-fosses/ […]

Comments are closed.