El Govern ha aprovat aquest dimarts al matí el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa que preveu una inversió de 5,6 milions d’euros durant els propers deu anys. Aquest document servirà per treballar en la protecció del medi natural i també el paisatge dels onze municipis que formen part de l’Alta Garrotxa. En els terrenys públics, el Govern es compromet a fomentar noves activitats que tinguin com a finalitat la producció de natura. Pel que fa als terrenys privats, ofereix la possibilitat que els propietaris decideixin voluntàriament si se sumen al pla o no. En cas que sigui així, el Govern preveu ajudar-los econòmicament perquè tirin endavant accions de turisme de natura.
L’Alta Garrotxa té des d’aquest dimarts un Pla de Protecció actualitzat que ha de garantir la preservació del medi natural i del paisatge de la zona. Es tracta d’un document que substituirà les normes especials de protecció que s’havien mantingut vigents des del 1995 en aquesta zona. El Pla de Protecció ha d’ordenar i gestionar els espais naturals protegits.
En el cas de l’Alta Garrotxa es fixa una inversió de 5,6 milions d’euros en els propers deu anys per fomentar i gestionar diverses accions. La major part dels diners anirà a càrrec del Fons del patrimoni natural.
El pla compta amb dues estratègies de gestió. Per una banda, hi ha la zona on es volt potenciar la renaturalització i per l’altra, una zona que delimiti un creixement sostenible. La primera d’elles inclou únicament terrenys públics i són espais que poden tenir un potencial natural i de millora dels ecosistemes silvestres. Aquesta estratègia inclou la possibilitat d’introduir noves activitats al territori, però totes hauran de partir del concepte de producció de natura. Això significa que són activitats que poden aconseguir beneficis econòmics a partir de l’aprofitament del terreny per a l’observació de natura.
En el cas de les finques privades o de titularitat municipal, la Generalitat ofereix ajudes per participar en aquesta estratègia. De tota manera, serà cada propietari que decidirà de forma voluntària si es vol sumar en aquest pla o no. Les línies d’ajuda previstes es destinaran al foment del turisme de natura i, especialment, al de l’observació de la fauna.
De tota manera, si el propietari decideix no participar en el projecte de renaturalització, la finca seguirà regint-se per la normativa general de l’espai. Això vol dir que podrà mantenir infraestructures, instal·lacions, edificacions, aprofitaments tradicionals dels recursos naturals i activitats de lleure, sempre i quan siguin compatibles amb la conservació de l’espai natural.
El Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa inclou una extensió de 32.860 hectàrees i onze municipis de les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès. Concretament, inclou terrenys dels termes municipals d’Albanyà, Cabanelles, Maçanet de Cabrenys, Sant Llorenç de la Muga, Beuda, Vall de Bianya, Montagut i Oix, Sales de Llierca, Sant Joan les Fonts, Tortellà i Camprodon.
El març de 2019 el Pla de Protecció es va aprovar de forma inicial i s’ha sotmès a un extens període d’informació pública i consulta constitucional. La voluntat del Govern era aplegar el màxim de consens del territori per tirar endavant aquest nou document reglamentari. En total, s’han rebut 222 al·legacions de 151 persones i entitats. Ara, el document s’aprova de forma definitiva amb diverses novetats que no tenia el text original, com ara la incorporació voluntària dels privats en la renatirualització.
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/el-govern-invertira-56-meur-en-la-proteccio-del-medi-natural-i-paisatge-de-lalta-garrotxa/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: territorirural.cat/el-govern-invertira-56-meur-en-la-proteccio-del-medi-natural-i-paisatge-de-lalta-garrotxa/ […]