L’augment de visitants als espais naturals catalans ha augmentat considerablement aquest estiu. En alguns com el Parc Natural del Delta de l’Ebre van incrementar un 131% a l’agost i al Parc Natural dels Ports i a Poblet un 100% al juliol. Aquest augment ha portat al Govern a impulsar la creació d’un grup de treball que farà una diagnosi de cada cas concret i buscarà propostes al respecte. Aquestes passarien per la regulació de les activitats, incrementar la vigilància amb possibles sancions i una campanya d’educació ambiental. Aquest any, “excepcional i atípic” per la covid-19 s’ha traduït en un augment de visitants “més desinformats i menys respectuós” que anteriors temporades, segons la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat.
D’aquest grup de treball en formaran part els responsables de tots els espais naturals. Algunes de les mesures a aplicar que concloguin podran ja ser efectives la primavera de l’any 2021 i altres de més costoses s’aniran implementant de manera gradual.
Algunes de les solucions que la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha apuntat impliquen potenciar el transport públic, promoure que les visites als espais naturals siguin guiades, augmentar la vigilància pel compliment de les normes o regular l’afluència de vehicles i visitants.
Així, algunes d’aquestes mesures les podrà aplicar el Govern de manera directa però n’hi ha d’altres que ho hauran de fer els ajuntaments, el món local o els veïns de la zona, que rebran el seu suport i assessorament.
Les incidències principals a resoldre de cara al futur en la majoria d’espais naturals són les relacionades amb la massificació d’indrets emblemàtics, el bany no autoritzat, la proliferació d’autocaravanes, no seguir itineraris indicats i sortir de les rutes marcades, els gossos sense lligar, l’augment de bicicletes elèctriques, acampades sense autorització, acumulació de deixalles i conflictes amb determinades pràctiques esportives.
Per donar resposta a totes les necessitats que s’han evidenciat aquest estiu amb un increment de visitats a tots els espais naturals la tasca de l’Agència de la Natura i del Fons del Patrimoni Natural seran “imprescindibles”, segons Ferran Miralles, director general de Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha dit que l’any 2021 els espais naturals, a través del Fons de Patrimoni Natural disposaran d’uns 20 MEUR addicionals als que ja tenen via els pressupostos de la Generalitat.
L’augment de visitants ha tingut lloc a pràcticament tots els parcs naturals. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (+ 10% juliol, +31% a l’agost) i una davallada important del turisme estranger que suposava un 20%. A l’entrada per Colomers en un sol dia es van registrar més de 2.000 persones. El Parc Natural de L’Alt Pirineu amb el 19% més de visitants al juliol i el 25% a l’agost va registrar més de 10.500 persones a l’accés a la Pica d’Estats (8.102 l’any 2019) col·lapsant la majoria dels dies l’aparcament de La Molinassa.
El Parc Natural del Cadí Moixaró ha incrementat les visites en un 88% al mes de juliol i un 57% a l’agost amb la circulació motoritzada, les bicicletes elèctriques, el bany a gorgs i estanys i l’augment de deixalles com a principals problemes.
Al parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser han incrementat un 50% els visitants al juliol i un 80 al mes d’agost. L’aglomeració de vehicles i el bany s’han detectat com els principals punts a millorar. La Zona Volcànica de la Garrotxa ha incrementat un 29% el públic al juliol (La Fageda d’En Jordà un 50%) i un 22% a l’agost.
L’Albera i Mas de Melons no han registrat canvis significatius i el Cap de Creus un increment del 82% al juliol i un 71% a l’agost. L’augment de vehicles a la carretera de Cadaqués al Cap de Creus s’ha vist molt augmentat així com les embarcacions de gran volum. Els Aiguamolls de l’Empordà, amb un descens del turisme francès, ha registrat un descens de visitants d’un 20% al mes de juliol i un increment del 3% a l’agost.
Al Montgrí, Illes Medes i Baix Ter han disminuït un 65% les immersions. Al Delta de l’Ebre els visitants al juliol van augmentar un 34% i a l’agost un 131%. Les pernoctacions amb cotxes i autocaravanes i l’accés de motocicletes és un dels problemes que han registrat en aquest espai natural aquest estiu.
Els Ports han registrat un increment del 100% de visitants al juliol i un 91% a l’agost comportant una massificació en zones de bany i un increment notable de l’afluència als centres d’informació. La Serra de Montsant amb una alta massificació a les zones d’aparcament i als indrets de bany han vist augmentat el volum de visitants en un 47% al juliol i un 20% a l’agost. El transit a Poblet ha augmentat un 133% i un 88% a l’agost.
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/el-govern-creara-un-grup-de-treball-per-analitzar-la-massificacio-als-espais-naturals-i-trobar-propostes-concretes/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/el-govern-creara-un-grup-de-treball-per-analitzar-la-massificacio-als-espais-naturals-i-trobar-propostes-concretes/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: territorirural.cat/el-govern-creara-un-grup-de-treball-per-analitzar-la-massificacio-als-espais-naturals-i-trobar-propostes-concretes/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 38165 additional Info on that Topic: territorirural.cat/el-govern-creara-un-grup-de-treball-per-analitzar-la-massificacio-als-espais-naturals-i-trobar-propostes-concretes/ […]