Dijous, 21 de novembre del 2024

El Geoparc Origens ha presentat l’estudi que dona resposta a quins indrets haurien d’evitar acollir parcs solars

|

- Publicitat -

L’estudi que va encarregar el Geoparc Orígens per donar resposta a l’allau de propostes d’implantació d’instal·lacions fotovoltaiques a la Conca de Tremp identifica els indrets que haurien d’evitar acollir parcs solars per l’impacte que generarien. Pilar Mallol, encarregada de la redacció de l’estudi, ha explicat que, entre moltes altres coses, s’aconsella evitar l’efecte acumulatiu de parcs solars. Durant el segon semestre de l’any 2020 es van presentar 19 sol·licituds de projectes que ocupaven més de 700 hectàrees de sòl agrícola dins del Geoparc. Ara, amb aquest estudi els Ajuntaments disposaran d’una eina per ordenar i poder regular un tema no resolt als planejaments urbanístics.

 

Publicitat

Guillem Puras, director del Geoparc, ha detallat que l’àmbit geogràfic de l’estudi són els 19 municipis del Geoparc, però donada la urgència i necessitat d’uns municipis concrets (Tremp, Salàs de Pallars, Conca de Dalt, Talarn, Castell de Mur, Isona i Conca Della i Gavet de la Conca) per l’allau de permisos per instal·lar plaques s’ha entrat amb major concreció en la zona central del Geoparc.

 

Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp i presidenta del Geoparc Orígens, ha dit que s’han prioritzat els municipis on hi havia allau de sol·licituds per instal·lar plaques solars, però això s’ha d’acabar fent en tots els 19 municipis que el conformen. Cases ha dit que ara els ajuntaments disposaran d’una eina amb “criteris objectius” que indica on és aconsellable ubicar els parcs solars.

 

Cases aconsella als ajuntaments que incorporin l’estudi als plans urbanístics per poder decidir des del territori “on volem que vagin les plaques”. Aquest document parla de l’extensió de les plaques, de la proximitat als pobles o dels llocs on no se’n poden ubicar pel seu interès.

 

A l’autoria de l’estudi ha reconegut que la pressió “tan gran” que hi havia durant la redacció va ser “un repte”. Ara, queda en mans dels ajuntaments incorporar-lo o no als seus plans. Mallol ha sentenciat que “hauria estat desitjable” que aquesta qüestió hagués estat planificada a tot Catalunya o per aquesta àrea concreta.

 

Mallol reconeix que la fotografia del 2020 amb 700 hectàrees planificades de plantes solars a la Conca de Tremp era amb una concentració central i la imatge que planteja l’estudi és molt diferent atés que té en compte la distància dels pobles, la unió entre diferents projectes o la ubicació exacta.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Information to that Topic: territorirural.cat/el-geoparc-origens-ha-presentat-lestudi-que-dona-resposta-a-quins-indrets-haurien-devitar-acollir-parcs-solars/ […]

Comments are closed.