Divendres, 29 de novembre del 2024

El Col•legi d’Enginyers Agrònoms tampoc recolza la creació de l’Agència de la Natura

|

- Publicitat -

En un comunicat exposen que en el cas que tingui lloc la creació de l’Agència de la Natura, consideren que caldria adequar la representativitat dels òrgans creats a la realitat del territori català, definir al màxim l’abast de l’Agència, focalitzar les tasques de protecció de la biodiversitat no només al sòl classificat com a rústic sinó sobretot al medi natural i promoure la gestió sostenible davant l’abandonament de les activitats tradicionals al medi natural, sobretot als espais forestals.

Malgrat les figures de protecció Catalunya continua perdent biodiversitat

Publicitat

El col·legi exposa que  malgrat Catalunya acull un total de 741 hàbitats diferents, té 12 vegades més hàbitats d’interès comunitari per unitat de superfície que el conjunt d’Espanya, 6 vegades més que Itàlia, 3 vegades més que Portugal, 13 vegades més que França, 14 més que Suècia o Gran Bretanya i 15 més que Alemanya, i que més, el 32% territori català es troba protegit pel Pla d’espais d’interès natural, el qual inclou els espais de la xarxa Natura 2000 i els espais naturals de protecció especial com ara els parcs naturals, Catalunya continua perdent biodiversitat.

També recorden que al llarg dels darrers 25 anys, l’administració encarregada de la planificació i gestió del patrimoni natural no ha gaudit de la integritat i continuïtat necessàries per poder definir i executar una política sòlida i estructural. En repetides ocasions s’han dividit equips i repartit funcions entre departaments.

En conseqüència, afirmen que el patrimoni natural és un tret distintiu de Catalunya i un actiu estratègic que cal protegir i gestionar adequadament.

Cal adequar la representativitat dels òrgans de l’Agència a la realitat del territori

Per aquest motiu, consideren que seria més pràctic i molt més senzill centralitzar les competències en una conselleria que es dediqués a la gestió i protecció del medi agrícola i forestal. I reclamen que, en el cas que tingui lloc la creació de l’Agència de Natura, consideren  que caldria adequar la representativitat dels òrgans creats a l’Agència a la realitat del territori català. Garantir que els gestors de l’Agència hagin de emetre informes amb el vistiplau de l’administració competent en la gestió del territori (DARP, ajuntaments…).

També consideren que s’hauria de definir al màxim l’abast de l’Agència: limitant als espais de la Xarxa Natura 2000, evitant la indefensió dels ciutadans, concretant àmbits territorials concrets i no fiscalitzar i intervenir, si ho consideren, en tot l’espai català. De no ser així, reclamen focalitzar les tasques de protecció de la biodiversitat no només al sòl classificat com a rústic sinó sobretot al medi natural situat en zones urbanitzables on està sotmès a majors impactes. Estar també molt atents a l’ús social i turístic del medi natural; evitar el seu creixement incontrolat i sobretot estar atents a la pèrdua de sòl agrari. Promoure la gestió sostenible davant l’abandonament de les activitats tradicionals al medi natural, sobretot als espais forestals.

Gestió sostenible versus protecció passiva

El col·legi recorda que la millor protecció, cada vegada més avalada pels estudis científics, és la gestió sostenible més que l’abandonament o la protecció passiva.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

11 COMMENTS

Comments are closed.