Dissabte, 23 de novembre del 2024

El Centre d’Interpretació del Montsec obre al públic amb una nova col·lecció de fòssils de fa 125 milions d’anys

|

- Publicitat -

El Centre d’Interpretació del Montsec de Vilanova de Meià (Noguera) ha obert aquest cap de setmana al públic estrenant museografia amb una exposició de fòssils de fa 125 milions d’anys. D’aquesta manera l’equipament municipal creix amb metres quadrats i amb col·lecció i se suma com a quart centre del Geoparc Orígens, que té com a objectiu divulgar les restes fòssils de l’època dels dinosaures que s’han trobat a la zona, entre altres. Segons l’investigador de l’Institut Català de Paleontologia, Àngel Galobart, la nova col·lecció del centre compta amb peces “excepcionals i de gran reconeixement a nivell mundial”. L’espai es pot visitar els caps de setmana i amb horaris especials per Setmana Santa i estiu.

A partir d’aquest cap de setmana, el Centre d’Interpretació del Montsec compta amb dues col·leccions diferenciades. Per una banda s’hi pot continuar veient la col·lecció de diferents fòssils que la família Garcia-Castellanos té cedida a l’Ajuntament de Vilanova de Meià i que es troba a la planta baixa del centre. Per l’altra, la novetat es troba al primer pis que s’ha adequat per instal·lar-hi l’exposició ‘Paleontologia a les Terres de Lleida. La Pedrera de Meià i l’inici d’un món modern’, produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i que compta amb un centenar de peces.

Publicitat

 

La mostra inclou un centenar de les “millors peces que hi ha a la col·lecció de l’IEI” i que expliquen com era la zona on hi ha el municipi ara fa uns 125 milions d’anys, explica Galobart. De fet, aquest territori era un gran llac d’aigua dolça. Això ha permès trobar-hi restes fòssils d’animals i plantes que vivien a l’aigua però també d’altres éssers terrestres que hi van caure dins com ara insectes i fulls d’arbres. “Molts d’aquests fòssils han estat molt de temps en magatzems i per tant el que hem volgut fer és treure aquests tresors i donar a conèixer aquesta riquesa, i alhora parlar sobre la necessitat de protegir el patrimoni fossilífer”, explica el també director del Museu de la Conca Dellà.

 

Els fòssils exposats provenen de la Pedrera de Meià i tenen un estat de conservació excepcional. En aquest jaciment –conegut des de fa 125 anys- s’hi ha descrit 115 espècies noves per la ciència a nivell mundial i identificat més de 170 espècies diferents del Cretaci inferior, fa uns 125 milions d’anys. En total, la col·lecció d’aquest jaciment abasta més de 8.000 fòssils que es troben repartits per museus i universitats catalanes i europees.

 

La particularitat de la nova col·lecció però, és que a diferència dels clàssics fòssils formats a partir de les parts dures del cos, com closques o ossos, els fòssils de la Pedrera de Meià conserven també les parts toves. Així, s’hi pot veure, entre altres, els cossos perfectament delimitats d’aranyes, insectes, el perfil d’un peix i de fulles. “Veiem els animals i les plantes tal i com eren com si fos una fotografia però gravada en pedra”, indica Galobart.

 

“Estem molt contents pel fet que unes peces que són fantàstiques i de reconeixement internacional per fi es puguin veure allà on es van trobar, i això també dona riquesa a la localitat i a la zona”, explica Galobart, que també afegeix que la gent del territori “aprecia molt més aquests fòssils perquè els defineix i els permet ser coneguts”. A més d’això, també ha indicat que amb aquesta nova museografia el Centre d’Interpretació de Meià entra a formar part dels centres Geoparc Orígens i dins del projecte de divulgació científica ‘Dinosaures dels Pirineus’.

 

Tot i que l’exposició ja es pot visitar i és totalment “funcional”, des del centre ja s’està treballant per implementar nous elements que permetin facilitar encara més l’explicació de la col·lecció. Així, es planteja incloure codis QR amb les fotografies dels fòssils exposats perquè la gent pugui ampliar les imatges i, en breu, es farà una audioguia per aportar més informació als visitants. També s’ha començat a preparar unes guies didàctiques adreçades als centres escolars que visitin l’espai.

 

A més de l’objectiu divulgatiu, l’espai també vol atreure nou turisme a la zona aprofitant l’interès que els fòssils i els dinosaures puguin tenir, sobretot, en el públic més jove. El centre es pot visitar els caps de setmana, en horari de matí i tarda els dissabtes i de matí els diumenges, i amb horaris especials per Setmana Santa i Estiu.

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.