Divendres, 22 de novembre del 2024

El Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà incorpora una nova planta per millorar la gestió de la resta

L'alcalde de l'Espluga de Francolí reclama una adequació del cànon de la brossa per als municipis "que fan els deures"

|

- Publicitat -

El Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà ha inaugurat aquest dijous una nova planta de tractament mecanicobiològic de la fracció resta per millorar-ne la gestió. Així, es separaran les restes orgàniques per convertir-les en material inert que no produirà biogàs ni lixiviat. La planta, en funcionament a partir de la setmana vinent, té una capacitat màxima de 6.000 tones de residus anuals. Coincidint amb l’anunci a la comarca que ha assolit els millors resultats de recollida selectiva del país, l’alcalde de l’Espluga de Francolí ha reclamat que s’adeqüi el cànon de la brossa per als municipis “que fan els deures”. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha declinat fer declaracions al respecte.

La instal·lació ha comptat amb una inversió de 3,8 milions d’euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que ha executat les obres en un termini de dos anys. Segons Peraire, la planta permetrà complir amb la normativa europea que obliga que a tractar la fracció resta abans de traslladar-la a l’abocador. Més enllà de la nova infraestructura, els treballs també han inclòs l’ampliació de la planta actual situada al terme municipal de l’Espluga de Francolí, amb un espai que es podrà destinar tant a la gestió de la fracció orgànica com a la resta.

Publicitat

El director tècnic del Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà, Albert Sanahuja, ha destacat que la planta permetrà separar la part orgànica que no s’ha separat correctament i que es troba a l’interior de les bosses de rebuig. Així, s’opta per “estabilitzar” la fracció i alhora, s’evita que emetin gasos amb efecte d’hivernacle. Tot i que la capacitat màxima anual és de 6.000 tones, la previsió és que anualment se’n gestionin unes 3.000. “Reduir a la mínima expressió és gairebé impossible, per tant, sempre hi ha d’haver aquestes instal·lacions d’aquest tipus, però com menys tones passin, millor, ja que vol dir que hem reciclat molt millor”, ha assenyalat Sanahuja.

Demanen un cànon “adequat” a la recollida selectiva de cada municipi

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ha celebrat la posada en marxa de l’equipament però a la vegada s’ha mostrat crític envers el cànon de la brossa imposat per l’ARC. En aquest sentit, ha reclamat que s’adeqüi el pagament al resultat de la recollida selectiva feta per part dels municipis. Davant d’aquesta demanda, el director de l’organisme ha rebutjat fer declaracions al respecte al·legant una reunió posterior amb autoritats del territori.

La Conca de Barberà va registrar els millors resultats de recollida selectiva de tot Catalunya l’any 2021, assolint el 80,43%. Segons l’ARC, es tracta d’una conseqüència de la implantació dels sistemes de recollida porta a porta i contenidors tancats amb identificació de l’usuari en 22 municipis.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.