Divendres, 22 de novembre del 2024

Ecologistes en Acció creu que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a aprovar plans contra l’ozó obre precedent

La decisió judicial constitueix un precedent que obliga en la pràctica a que els governs d'onze comunitats més on s'han incomplert els objectius elaborin també plans eficaços per reduir l'ozó.

|

- Publicitat -

Ecologistes en Acció ha valorat que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga la Generalitat a aprovar el més aviat possible plans contra l’ozó troposfèric a 12 zones de Catalunya crea precedent i és aplicable en altres territoris de l’Estat. Per a l’entitat, el pronunciament del tribunal és d’una gran importància perquè és la primera vegada que un tribunal manifesta la insuficiència dels plans de millora de la qualitat de l’aire aprovats per l’administració. Segons ells, la decisió judicial constitueix un precedent que obliga en la pràctica a que els governs d’onze comunitats més on s’han incomplert els objectius elaborin també plans eficaços per reduir l’ozó.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar al desembre la Generalitat a elaborar, aprovar i publicar, el més aviat possible, plans de millora de la qualitat de l’aire per reduir la contaminació per ozó a 12 de les 15 zones de Catalunya. Les zones afectades són l’àrea de Barcelona, Vallès-Baix Llobregat, Penedès-Garraf, Camp de Tarragona, Plana de Vic, Comarques de Girona, Empordà, Alt Llobregat, Pirineu Oriental, Prepirineu, Terres de Ponent i Terres de l´Ebre.

Publicitat

El jurista i membre de l’àrea Jurídica d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Josep Hurtado, ha subratllat que el tribunal assenyala com a evident que l’article 16.2 de la llei estatal de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera i l’article 24.1 del reial decret relatiu a la millora de la qualitat de l’aire, “obliguen” les comunitats a adoptar com a mínim plans de millora i el compliment dels objectius en el seu àmbit territorial. Per això, veu “irritant” que es tracti de justificar l’absència de reglamentació al·legant que s’està davant d’un problema sistèmic que flueix a escala internacional.

També veu recollit en la sentència l’article 43.1 de la Constitució sobre la protecció de la salut quan diu que cada administració pot combatre el contaminant amb plans individuals de millora de la qualitat de l’aire. Segons Hurtado, el cost sanitari per a l’estat espanyol que suposa l’ozó troposfèric és de 5.000 milions d’euros, un 0,3% del PIB.

Per tot plegat, Ecologistes en Acció ha reclamat a la Generalitat que abordi “sense més demora” l’elaboració de plans eficaços per lluitar contra aquest gas i ha demanat a la Comissió Europea que extremi l’exigència dels plans esmentats i de la seva aplicació en la revisió en curs sobre la Directiva de Qualitat de l’Aire. Ha anat més enllà però i ha defensat que la decisió crea precedent per a onze comunitats més on també s’han detectat incompliments.

Barcelona, Vallès, Baix Llobregat i Tarragona

A Catalunya, l’ozó troposfèric es forma a partir dels contaminants precursors que s’emeten principalment a l’àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat per l’elevada intensitat del trànsit motoritzat, el de l’aeroport, el transport marítim del port de Barcelona i l’activitat industrial. Un altre focus és el Camp de Tarragona, a conseqüència de les emissions industrials del complex petroquímic i del port de Tarragona. Tot i això, les zones més afectades estan allunyades dels grans nuclis urbans on es generen els seus precursors i s’afecta de forma injusta territoris que no en produeixen, com és el cas d’Osona.

Els efectes de l’ozó troposfèric sobre la salut poden ser irritació dels ulls i les vies respiratòries superiors, reducció de la funció pulmonar, increment del risc de malalties respiratòries agudes, agreujament de patologies cardiovasculars i impactes en el desenvolupament cognitiu dels infants.

A més, es tracta d’un compost molt oxidant i que és tòxic per a la vegetació i el creixement de boscos. D’altra banda, provoca la reducció de la productivitat de molts cultius agraris.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.