Dissabte, 23 de novembre del 2024

Dos anys sense Patum: Berga perd el seu particular agost i els comerciants reclamen un “pla de xoc”

|

- Publicitat -

Per Corpus, Berga fa olor de vidalba, de foc, de tradició i de festa. La ciutat multiplica per sis la població i bars, restaurants i comerços fan l’agost. Per segon cop a la història, aquest any no serà així. La pandèmia ha tornat a suspendre la Patum i això, a Berga, es viu “amb resignació” perquè suposa perdre la setmana més important de l’any. És el cas de la dolceria Pujol, situada a tocar de l’epicentre de la festa: la plaça de Sant Pere. “A nivell de feina serà com un cap de setmana, o un pont. Res més”, lamenta el seu responsable, Albert Dorna. Els sectors més afectats per la covid-19 són ara els qui patiran les conseqüències de no fer Patum. Per això, des de Berga Comercial, reclamen “un pla de xoc” que els ajudi a superar la crisi.

Situat en un dels espais més emblemàtics de Patum, la Barana és un bar típic de la festa. “Sempre està a petar, és un espai que viu la Patum tot el dia”, explica un dels seus responsables, Dani Perona, qui relata la seva experiència com a client perquè, com a responsable, encara no ha pogut viure cap Patum. Es dóna el cas que ell i un grup de berguedans van reobrir el bar el gener del 2020, només uns mesos abans de l’esclat de la pandèmia. “Tenim ganes de viure una Patum, però aquest any encara no podrà ser”, lamenta.

Publicitat

 

Tenint en compte l’experiència de l’any passat que, malgrat la pandèmia, van viure un increment de la feina respecte d’una setmana normal, aquest any han decidit omplir neveres i fer comandes “sense saber gaire com anirà”. En canvi, a la dolceria Pujol no han incrementat personal i preveuen que, a nivell de feina, no serà gaire diferent d’un cap de setmana normal.

 

Viure de Patum tot l’any

 

La Dolors Fígols és la responsable de l’única botiga de records de Patum. Només obre la setmana de la festa perquè, segons explica, la resta de l’any no li surt a compte. “Ho hem provat, però no ens ensortim”, assegura. De cara a aquests dies, tot i que no hi haurà Patum, té previst obrir algunes hores al dia. Fígols lamenta que la gent només pensi en Patum una setmana l’any i, al seu parer, l’administració aposta “poc” per revertir aquesta situació i permetre que la ciutat visqui de la festa tot l’any. “És la festa de cultura popular per excel•lència i no ho sembla”, es queixa.

 

En aquesta línia, l’Ajuntament té clar que cal buscar fórmules que permetin viure de Patum la resta de l’any. En aquest sentit, s’ha creat una exposició amb la imatgeria de la Patum al Convent de Sant Francesc. “Se’ns ha obert l’oportunitat i en això estem treballant”, explica l’alcalde accidental, Ivan Sànchez.

 

Un pla de xoc per reactivar els sectors més afectats

 

En tot cas, perdre Patum vol dir perdre la setmana més important de l’any per a molts comerços, bars i restaurants de la ciutat. També per al turisme rural de la zona, que cada any fa ple per aquestes dates. Per aquest motiu, des de l’associació Berga Comercial, el seu president, Xavi Orcajo, reclama a l’Ajuntament “un pla de xoc” que permeti reactivar l’economia dels comerços més afectats. “Està clar que no fer Patum fa que l’Ajuntament s’estalviï diners. Creiem que aquests diners s’haurien d’haver dedicat a un pla de xoc, però no ha estat així, i s’han hagut de destinar a d’altres àrees afectades per una mala gestió de l’Ajuntament”, lamenta. Per Orcajo, les ajudes que s’han donat són “insuficients” i s’hauria d’haver actuat “de manera quirúrgica”.

 

Des de l’Ajuntament però, descarten cap pla de xoc especial. “No tenim capacitat econòmica”, lamenta la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, que es queixa que la festa està infradotada econòmicament. “Una festa com la Patum, que és una festa de referència als Països Catalans, hauria de tenir una subvenció pròpia. Està molt bé tenir el títol, però si no hi ha una injecció econòmica per part del Govern es pot fer poca cosa”, explica.

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies