El passat diumenge 19 de desembre va tenir lloc al Castell dels Comtes de Santa Coloma la presentació oficial del projecte Llar-Escola de Vida, impulsat per l’ONG Imaginari. L’acte va omplir la Sala Gran i es va iniciar amb una primera intervenció de l’alcalde de Santa Coloma, Ramon Mullerat, que va fer una breu introducció del projecte.
L’alcalde va recordar que a principis de 2021 l’Ajuntament va firmar un contracte de lloguer social amb l’entitat per tal que 5 joves migrants s’hi poguessin instal·lar després d’arribar a la majoria d’edat i que haguessin de marxar del Centre Sirius, també ubicat a Santa Coloma. A més, el darrer mes s’ha signat un segon contracte de lloguer social amb un particular, que permetrà a tres joves més acollir-se a aquest projecte.
Segons va explicar Ramon Mullerat, la solució que proposava la Generalitat per aquests joves no era viable a Santa Coloma i quan va aparèixer la possibilitat de col·laborar amb l’ONG Imaginari s’hi van acollir. Més enllà d’aquest contracte de lloguer, l’Ajuntament no col·labora econòmicament amb l’ONG, un fet que va voler destacar la cara visible de l’entitat, Kiku Mistu, que afirma que això els permet “mantenir la nostra independència per tirar endavant els nostres projectes”.
Va ser el mateix Kiku Mistu que va agafar el relleu de l’alcalde per explicar amb més detall què és la Llar-Escola de Vida. El seu responsable va detallar-ne les quatre branques en les quals es centra l’acompanyament d’aquests joves migrants: estudis, valors, fer xarxa i ajuda administrativa.
Així doncs, a la Llar-Escola de vida, es fan classes de català, castellà, angles, informàtica, cultura general i cuina als joves, per tal que en el dia de demà es puguin desenvolupar de manera autònoma.
Pel què fa als valors, es fan tallers de creativitat i s’aprofundeix en el compromís i consciència social i ecològica.
En l’acompanyament social, s’ha motivat als joves a implicar-se i col·laborar amb associacions del municipi com la colla gegantera i l’Esplai de Cal Nialet. I també en aquest àmbit, s’han establert convenis de pràctiques amb diversos comerços de Santa Coloma per tal que els joves puguin aprendre alguns oficis, ja que els tràmits administratius perquè pugin treballar de manera regularitzada son molt lents.
En aquest sentit, la quarta pota del projecte, l’acompanyament administratiu, permet als joves tenir ajuda a l’hora de tramitar el NIE, apuntar-se a cursos i tallers i la recerca de feina.
En això últim, però, en Kiku Mistu va voler remarcar que era necessari canviar l’objectiu amb el qual aquestes persones van arribar al nostre país. “Després d’haver de superar un autèntic horror per aconseguir el seu somni, que era arribar a Europa, ara no podem permetre que agafin el primer treball que els ofereixin, ja que segurament serà en condicions molt poc dignes i això no els permetrà ser lliures. Hem d’aconseguir que el seu objectiu no sigui treballar sinó formar-se per, més endavant, poder aconseguir una feina digna”.
Després d’explicar els incomptables projectes que ja s’han dut a terme tot el temps que l’ONG Imaginari ha estat ajudant a aquests joves, es va demanar la col·laboració de la ciutadania per poder mantenir-ho econòmicament, ja sigui a través de donacions materials o econòmiques. Un cop acabada la presentació, es va donar pas a un breu concert i a un tast amb plats preparats pels joves que s’han instal·lat en aquests dos pisos de Santa Coloma.
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: territorirural.cat/diumenge-es-va-presentar-el-projecte-llar-escola-de-vida-a-santa-coloma-de-queralt/ […]