Un consorci internacional liderat per la UAB s’ha proposat millorar la traçabilitat del vi per optimitzar així la productivitat de les vinyes. Amb aquest objectiu s’ha posat en marxa TRACEWINDU, una iniciativa basada en etiquetes intel·ligents i un registre de dades basat en la tecnologia ‘blockchain’. Al llarg de dos anys, el projecte desenvoluparà aquest nou sistema d’etiquetatge que permetrà traçar la trajectòria de cada ampolla des del productor del vi, registrant també tots els intermediaris pels quals l’ampolla hagi passat. Així s’espera preservar la informació de tot el producte des de la seva elaboració i evitar pèrdues anuals de milers d’euros provocades per falsificacions i comerç il·legal.
El projecte també es planteja millorar la productivitat de les vinyes mitjançant l’ús d’una combinació nova de productes fitosanitaris, amb extractes vegetals com a font de metabòlits secundaris i altres substàncies respectuoses amb l’ambient.
La iniciativa està finançada per la Unió Europea. Amb un pressupost d’aproximadament un milió d’euros, pretén fomentar, millorar i desenvolupar la col·laboració internacional i intersectorial permanent entre els centres acadèmics de recerca i el sector privat, segons destaca la UAB en un comunicat.
TRACEWINDU es posarà en marxa aquesta setmana a la Facultat de Ciències de la UAB, coordinat pel catedràtic del Departament de Química de la UAB Manuel Valiente i amb participació d’experts internacionals representants de les diferents institucions que formen part del consorci.