Dissabte, 18 de gener del 2025

“Crida SOS” per salvar l’orgue de la Seu de Manresa

|

- Publicitat -
Registres que no sonen, fugues d’aire o desafinaments. L’orgue de la basílica de la Seu de Manresa s’ha anat deteriorant amb el pas del temps i ara els organistes no se’n poden refiar. “Es fa molt difícil treballar així”, lamenta a l’ACN la directora de la capella de música de la Seu, Mireia Subirana. Per això, un col·lectiu de ciutadans compromesos amb la basílica han engegat una campanya per recaptar 300.000 euros i restaurar, tant per dins com per fora, l’instrument, construït l’any 1922 i comprat a l’abadia de Montserrat. La restauració durarà 14 mesos i l’objectiu és tenir-lo llest al 2022, quan s’ha convidat el Papa per visitar Manresa i commemorar els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loyola a la ciutat.
Fa anys que s’han anat fent petites intervencions, però ara ha arribat un moment en què l’orgue de la Seu necessita una rehabilitació “a fons”. Per això, un grup de ciutadans vinculats a la basílica ha engegat una campanya per recaptar els 300.000 euros que es necessiten per restaurar-lo tant per fora, com per dins, la part més important.

La restauració de l’instrument es farà a Terol i es preveu que s’allargui durant 14 mesos. L’orgue es vol tenir enllestit l’any 2022, quan se celebren tres efemèrides: els 100 anys de l’instrument, 700 anys de la basílica i 500 de l’estada de Sant Ignasi de Loyola a Manresa. Però, per sobre de tot, és l’any en què s’ha convidat el Papa de Roma perquè visiti la capital del Bages.

Les aportacions es poden fer en efectiu al punt d’acolliment de la Seu de Manresa o per transferència bancària. La campanya va dirigida “a tothom” i es proposen diverses modalitats d’apadrinament dels tubs de l’orgue, que van des dels 100 als 1.000 euros.

Publicitat

La restauració de l’orgue és un pas més en la rehabilitació de la Seu de Manresa, una de les joies més importants del gòtic a Catalunya. El rector de la basílica lamenta que, malgrat la importància del temple, no està prou valorat, “Els humans som així: veiem primer allò que tenim lluny i. després, amb molt d’esforç, el que tenim a prop. No sempre sabem valorar el que tenim a casa”, lamenta.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.