Dissabte, 23 de novembre del 2024

Control als accessos de la vall de Sau per evitar les massificacions als espais naturals

|

- Publicitat -

Entre el 24 de juny i l’11 de setembre els accessos a la vall de Sau es regularan per evitar la massificació. Per accedir a la zona de l’embarcador de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona serà necessari cita prèvia i pagar cinc euros. S’ha instal·lat una barrera a la presa que deixarà passar un màxim de 80 vehicles un cop escanejat un codi QR. La directora de l’Espai, Sònia Llobet, ha explicat que arran de la pandèmia la zona es va convertir en un lloc “molt freqüentat” i van augmentar “considerablement” les incidències com ara l’acampada lliure, les fogueres o aparcar en zones que impedien el pas als serveis d’emergència. De les 14.000 persones que van visitar l’espai el 2019, es va passar a les 24.000 el 2020.

 

Publicitat

La zona de l’embarcador del pantà de Sau, per la seva singularitat i la seva situació geogràfica, concentra actualment un gran nombre de visitants, la seva majoria en caps de setmana, dies festius i temporada d’estiu. Aquest dimecres feiner previ a Sant Joan, el pàrquing estava pràcticament buit. Amb tot, hi havia una parella d’alemanys que s’assecaven a fora de la seva furgoneta després d’un bany per refrescar-se.

 

L’Eva ha estudiat durant uns mesos a Barcelona, però encara no coneixia la zona del pantà de Sau. Li ha semblat un lloc “idíl·lic” i creu que no serà l’última vegada que el visita. Segons ha explicat, tot i que comprèn el per què és necessari pagar per accedir al medi natural, “quan viatges i vols veure molts llocs diferents, no és agradable pagar per entrar a tot arreu, i menys a la natura”.

 

Precisament, el que intenta fer veure als visitants la Núria Aragay, una de les informadores, és que qualsevol visita al medi natural genera un impacte. “La nostra feina és que els visitants entenguin que això no és un decorat, perquè és molt més que un paisatge”, ha destaca Aragay. En aquest sentit, ha afegit que l’empremta que deixa el visitant “afecta molt i cal minimitzar-la”.

 

De fet, la seva feina de sensibilització és explicar Sau al visitant perquè, per exemple, es pugui entendre la prohibició de fer volar drons. “Es tracta d’una activitat totalment restringida perquè en aquesta època ens arriben aus de tot Europa per fer-hi el seu niu. Volem cuidar les aus i que puguin reproduir i criar sense problemes. Però un dron volant les pot espantar”, ha explicat. “Més que explicar les prohibicions, expliquem els motius”, ha concretat Núria Aragay.

Núria Aragay és informadora de l’Espai Natural

Un codi QR que dona accés a l’aparcament de la zona de l’embarcador

La reserva d’aparcament té un preu de cinc euros els vehicles i dos euros les motocicletes. En fer aquesta reserva prèvia a la pàgina web parcs.diba.cat/web/guilleries, l’usuari disposa d’un comprovant amb un codi QR que li permet accedir amb el vehicle durant tot el dia. L’accés es controla mitjançant un lector de codis situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau, que obre la barrera automàticament.

 

Amb tot, en cas que hi hagi usuaris que tinguin una reserva amb una empresa que desenvolupa la seva activitat a l’entorn del pantà de Sau no serà necessari el pagament del preu públic per accedir-hi. Tampoc hauran de pagar els veïns que vulguin anar a altres pobles veïns ni tampoc les empreses de la vall.

 

D’altra banda, també va quedar restringit a partir del divendres de Sant Joan, l’accés motoritzat al camí que va del Parador fins al pantà, on també hi haurà personal d’informació els dies de més afluència.

Vista general del pantà de Sau, ara mateix al 50% de la seva capacitat

Una prova pilot que ha funcionat i es consolida

La directora de l’Espai Natural Guilleries-Savassona, Sònia Llobet, recorda l’explosió de visitants que va patir la zona durant la pandèmia. L’any passat es va decidir fer una prova pilot per controlar l’accés que enguany s’ha acabat perfeccionant i consolidant. De les 24.000 persones dels mesos d’estiu del 2020, l’any passat, amb la prova pilot, van tornar a la meitat d’abans de la pandèmia. A més, es van reduir les incidències un 70%, ha destacat Llobet.

 

La directora ha explicat que moltes de les persones que han descobert la zona arran de la pandèmia, “potser no tenien la cultura de gaudir de la natura però amb respecte”. “Gent que venien amb cadires de càmping, taules, cadires, mantes… i tot allò necessari per passar el dia. I llavors tota la problemàtica de residus que això comporta”, ha explicat.

 

De la seva banda, l’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, ha lamentat el “col·lapse” que es va viure en alguns moments durant la pandèmia. “Gossos deslligats, fogueres, deixalles i incivisme”, ha concretat el batlle. “Hi havia gent que se’t posaven en llocs que no hi havien de ser fins a col·lapsar alguns accessos importants”. “Si fa dos anys em dius que haguéssim acabat posant una tanca no m’ho hagués cregut, però arran de l’esclat de visitants durant la pandèmia s’ha fet necessari”, ha afegit l’alcalde.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

6 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 48258 more Information to that Topic: territorirural.cat/control-als-accessos-de-la-vall-de-sau-per-evitar-les-massificacions-als-espais-naturals/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: territorirural.cat/control-als-accessos-de-la-vall-de-sau-per-evitar-les-massificacions-als-espais-naturals/ […]

Comments are closed.