La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha presentat avui a, Sant Ramon, la novena edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica 2021, i ha lliurat l el premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021..
La consellera ha refermat el compromís del Departament i del Govern a promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques entre la població, així com el món de la pagesia i la producció d’aliments en general. “Volem que el sistema agroalimentari català sigui sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular. Amatent per la mitigació i adaptació a l’emergència climàtica, preservant i restablint els recursos sobre els quals depèn el sistema alimentari. Alhora dinàmic i generador de valor, just i equitatiu. Socialment sostenible i accessible per a tothom, propi i arrelat al territori que garanteixi la cohesió territorial i l’arrelament de la població a les zones rurals, i que reforci l’autoestima alimentària a Catalunya”.
Jordà ha insistit en aquest compromís de l’administració catalana per la pagesia, la indústria agroalimentària, distribució i comerç dels productes ecològics, especialment els produïts a Catalunya, i la valorització d’aquests, que constitueixen els veritables productes ecològics, on no tan sols s’ha tingut cura d’aplicar un sistema de producció sostenible i ecològic, sinó que també s’ha comercialitzat de forma local, impregnant tota la cadena del valor sostenible i ecològic d’aquest sistema. “Per a què entre tots busquem una excel·lència alimentària només possible gràcies a la innovació i la co-creació”.
La Setmana Bio 2021, que se celebra del 16 al 24 d’octubre, comptarà en aquesta novena edició amb més de 150 activitats molt variades arreu del territori català a proposta d’entitats i persones interessades, amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població. La finalitat és que els productors i elaboradors de productes ecològics, entitats i organitzacions interessades, administracions locals, escoles i centres docents, biblioteques, restaurants, minoristes, grans superfícies, i fins i tot en alguna zona de Catalunya els centres esportius… puguin organitzar aquella activitat que millor s’adeqüi a les seves necessitats, sempre dins dels objectius generals de la Setmana Bio. Totes les activitats relacionades amb la comunitat educativa s’agrupen en la Setmana Bio a l’escola, per donar a conèixer la producció agrària i l’alimentació ecològiques a aquesta comunitat.
La Setmana Bio disposa d’una plataforma web (setmanabio.cat), que permet la gestió i difusió del projecte i millorar l’experiència, tant dels organitzadors com dels participants en les activitats del programa. Destaca també l’apartat dedicat a recursos online, incorporat l’any passat, ateses les circumstancies derivades de la pandèmia, i que ofereix recursos audiovisuals d’interès, relacionats amb la divulgació de la producció ecològica i el consum d’aliments ecològics.
La Setmana Bio 2021 és un esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i amb la participació del Departament d’Educació.
Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021
El projecte ‘Posem-nos les botes’, de l’Escola Finestres, de Mieres, ha guanyat el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021, el lliurament del qual s’inclou en la Setmana Bio i compta amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana. Aquest projecte interdisciplinari neix de la necessitat d’una renovació general de la manera d’entendre l’educació i l’aprenentatge en l’actual nou paradigma: la crisi del coronavirus. La necessitat de relació entre nenes i nens, i del contacte amb la natura, la importància dels innumerables beneficis que ofereix l’entorn natural, i de recuperar vivències significatives per al desenvolupament emergeixen amb més força que mai. El projecte parteix de la relació amb l’entorn proper i la necessitat de coneixença i revalorització dels treballs agraris. Amb un valor afegit, la producció ecològica.
L’Institut Arquitecte Manuel Raspall, de Cardedeu, ha guanyat el segon premi amb el projecte ‘ARRELA’T Projecte per a promoure la sobirania alimentària, l’agroecologia i la justícia climàtica’. Els darrers cursos 2019-20 i 2020-21, el centre ha fet una aposta per introduir els esmentats àmbits com a línia de centre i apropar l’agroecologia a l’alumnat, incorporant diferents propostes educatives a tots els cicles educatius, permetent que la comunitat educativa se sensibilitzi amb el sector primari del territori, i amb un model productiu sostenible en termes ambientals i socioculturals.
I el tercer premi ha estat per a l’Escola Terra Nostra, d’Olost, amb el projecte ‘Biodiversitat, recuperació i cultiu de varietats locals a l’hort de l’escola’. Amb la inauguració del centre, l’any 2008, es va iniciar el treball a l’hort. Tot va començar amb un projecte intergeneracional, que ha crescut i actualment ofereix propostes molt variades i riques que permeten dur a terme un treball 100% competencial amb importants valors associats.
En aquesta edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021 s’ha presentat 22 projectes, Aquest guardó compta amb la participació de l’Associació Vida Sana i de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, i vol reconèixer i donar suport a tots aquells centres educatius que realitzen projectes innovadors al voltant de l’agricultura i l’alimentació ecològiques.
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/comenca-la-setmana-bio-del-16-al-24-de-novembre-amb-mes-de-150-activitats-arreu-de-catalunya/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/comenca-la-setmana-bio-del-16-al-24-de-novembre-amb-mes-de-150-activitats-arreu-de-catalunya/ […]