Diumenge, 19 de gener del 2025

Collita “excel·lent” de la castanya de Viladrau pel que fa a qualitat i quantitat

|

- Publicitat -

La collita de la castanya de Viladrau (Osona) d’aquesta tardor és “excel·lent” en qualitat i quantitat. “Mai havíem tingut una temporada així i s’està veient l’esforç dels darrers 14 anys per recuperar els castanyers”, assegura a l’ACN Joaquim Solé, responsable del Centre de Manipulació de la Castanya. El sector també ha vist com la pandèmia ha alterat l’activitat comercial. Amb el tancament de fires, han buscat altres canals com fer parada a dos mercats a Granollers i Vic. La venda en línia, a més, s’ha disparat i ja donen per fet que esgotaran les existències. Aquest cap de setmana s’havia de celebrar la Fira de la Castanya a Viladrau i també s’ha suspès. Era un dels esdeveniments més importants del municipi.

La tardor és la temporada de més activitat per als productors de castanyes de Viladrau, moment en què recullen aquests fruits després de mesos de feina. I aquest any, malgrat les restriccions i la crisi de la pandèmia, la viuen amb optimisme. Segons el responsable del Centre de Manipulació de la Castanya, Joaquim Solé, la collita està essent “excel·lent” tant per la qualitat com la quantitat. Fins d’aquí unes setmanes no sabran les xifres exactes però és l’any que han contractat més persones. A tot el Montseny l’any passat van collir 16.000 quilos i a Viladrau, uns 7.000 quilos.

Publicitat

 

Solé explica que en el seu cas, que gestionen 16 parts de finques, tenen 42 treballadors collint castanyes. “És l’any que més hem contractat”, admet. Són persones que han format prèviament perquè puguin identificar la castanya de més qualitat. “Només volem la millor castanya, no una muntanya de castanyes”, assegura. També han reforçat la feina a l’obrador on han contractat onze treballadors, cinc més que l’any passat.

 

El tancament de fires per la covid-19 ha alterat els canals de venda habituals. Però ho han compensat fent per primer cop parada al mercat de Vic i al de Granollers. A la pàgina web del centre, les vendes també se’ls han disparat, al marge de mantenir els canals habituals com ara cooperatives i botigues. Segons Solé, “molta gent es quedarà sense castanya i això demostra el potencial que té el producte”.

 

En aquest sentit, recorda que porten catorze anys treballant per posar en valor un arbre que poc a poc està guanyant reconeixement i que s’ha demostrat que dona un producte “de primera”. La feina que hi ha al darrere és tota manual. “Estem en un parc natural i tot es fa a mà, és molt laboriosa”, remarca el productor.

 

Quedar-se sense la fira de referència

 

D’altres, en canvi, han vist com la suspensió de la 26a edició de la Fira de la Castanya suposarà una davallada molt important d’ingressos. És el cas de Joan Marfil, masover del Pujol de Muntanya de Viladrau on tenen 65 hectàrees de castanyers. Explica que la fira és l’esdeveniment més important per vendre, juntament amb les associacions i entitats esportives que cada any els compraven per fer les castanyades.

 

En un any, venien uns 2.000 quilos. Enguany, però, han decidit modular les vendes en funció de la demanda. Si bé tenen clients molt fidels, ja han decidit que colliran menys castanyes per reduir els costos. “És una temporada molt estranya”, afirma Marfil.

 

La massificació de visitants

 

L’alcaldessa, Noemí Bastias, admet que fins a l’últim moment confiaven poder celebrar algun acte paral·lel a la fira però que finalment es va decidir anul·lar-ho tot per les últimes restriccions de covid-19. “No era prudent demanar que vingués gent en un moment on es demana que no hi hagi mobilitat”, subratlla l’alcaldessa.

 

Viladrau, en ple parc del Montseny, també ha patit la massificació de visitants dels últims caps de setmana. Aquest cap de setmana entraran en vigor les mesures anunciades pel Govern i la Diputació de Girona i Barcelona per limitar l’aparcament de vehicles i intentar evitar noves massificacions. Per l’alcaldessa, això és un començament i caldrà anar prenent mesures per preservar els espais naturals.

 

Alerta pels furtius que entren a les finques a collir castanyes

 

En el cas dels robatoris de castanyes, també s’està fent un esforç per explicar als visitants que no poden entrar en finques privades per collir-ne. Segons l’alcaldessa, es fa molta pedagogia però també avisen el vigilant municipal i als Mossos. Aquesta tardor el vigilant ja ha enxampat tres persones i també s’ha denunciat una persona amb una multa de 1.200 euros per haver-se saltat tres punts d’informació, entrar amb vehicle a la finca, desobeir l’autoritat i robar castanyes.

 

“Vénen amb bosses i cistells a emportar-se castanyes, branques o el que sigui”, es queixa Marfil, que explica que cada any es troba gent a la finca. Aquest any han posat més tanques en col·laboració amb l’Ajuntament per impedir l’entrada de vehicles i de moment està funcionant. I el pitjor de tot, conclou, és quan deixen les deixalles.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.