Dijous, 21 de novembre del 2024

Catalunya podria produir l’energia fotovoltaica que necessita sense alterar superficies de conreu i bosc

Les entitats ecologistes reclamen al Govern que "es faci seu aquest estudi i "que comenci a treballar"

|

- Publicitat -

Diverses entitats i grups ecologistes asseguren que Catalunya té la capacitat suficient per produir tota l’energia fotovoltaica que necessita en espais degradats o alterats per l’activitat humana sense haver de recórrer a superfícies de conreu i de bosc. Ho fan basant-se en un estudi de l’Observatori de la Sostenibilitat que indica que al país hi ha disponibles 33.861 hectàrees de sòls degradats per a instal·lar projectes fotovoltaics que podrien generar 29.878 GWh/any (giga watts hora a l’any), és a dir el suficient per proporcionar energia elèctrica a més de 8 milions de persones. Les entitats demanen a la Generalitat que faci un “estudi detallat” dels espais amb baix impacte ambiental i els prioritzi per instal·lar projectes renovables.

La Xarxa d’Entitats Catalanes per a una Transició Energètica Justa ha presentat aquest dimecres en roda de premsa els detalls de l’estudi ‘Renovables sostenibles: Fotovoltaica. Aproximación al potencial fotovoltaico en España con mínimos impactos en la biodiversidad y que beneficie a la ciudadanía’, que ha liderat l’investigador i director de l’Observatori de la Sostenibilitat, Fernando Prieto.

Publicitat

Segons l’estudi, Catalunya té la capacitat per produir l’energia fotovoltaica que necessita utilitzant només espais ja alterats per l’activitat humana i que, per tant, tenen un baix impacte ambiental. Es tracta de 33.861 hectàrees que estan repartides en la seva majoria en teulades (25.510 ha), ja siguin d’habitatges, magatzems, equipaments municipals i de zones industrials, mentre que la resta es distribueixen en mines abandonades, infraestructures viàries i de ferrocarrils, abocadors, canals d’aigua a l’aire lliure i hivernacles.

Aquesta superfície, afirma l’estudi, permetria instal·lar plaques amb capacitat per a generar 19.918 mega watts (MW) de potència que a l’any suposarien una producció de 29.878 GWh, suficient per proporcionar energia elèctrica a més de 8,16 milions de persones. L’informe afegeix que aquestes actuacions permetrien evitar l’emissió de prop de 16 milions de tones de CO2.

Davant d’aquestes xifres, les entitats ecologistes reclamen al Govern que “es faci seu l’estudi i “que comenci a treballar. Catalunya encara té temps de fer les coses bé”, com ha explicat el president del GEPEC.EdC, Xavi Jiménez.

Per tot plegat, Montserrat Corberó, de la Xarxa d’Entitats Catalanes per a una Transició Energètica Justa, ha reclamat a la Generalitat que prioritzi la instal·lació de projectes renovables en espais on l’impacte ambiental sigui mínim, a més d’exigir-li que facin “un estudi detallat” de totes les superfícies degradades on es pot instal·lar energia fotovoltaica i mini eòlica. Corberó, ha afegit que la prioritat és aconseguir un model energètic que “posi la ciutadania al centre” i que tingui cura de protegir el territori.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: territorirural.cat/catalunya-podria-produir-lenergia-fotovoltaica-que-necessita-sense-alterar-superficies-de-conreu-i-bosc/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: territorirural.cat/catalunya-podria-produir-lenergia-fotovoltaica-que-necessita-sense-alterar-superficies-de-conreu-i-bosc/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: territorirural.cat/catalunya-podria-produir-lenergia-fotovoltaica-que-necessita-sense-alterar-superficies-de-conreu-i-bosc/ […]

Comments are closed.