Divendres, 22 de novembre del 2024

Catalunya i la Baixa Saxònia col·laboraran en recerca per convertir l’agricultura en un sistema resilient per al futur

|

- Publicitat -

Catalunya i la Baixa Saxònia col·laboraran en matèria de recerca per a convertir l’agricultura en una sistema resilient per al futur. Aquest és el compromís que van assolir les conselleres d’Agricultura catalana i d’aquest estat federat alemany, Teresa Jordà i Barbara Otte-Kinast, respectivament, en l’intercanvi que van mantenir recentment en format de viodeonferència, juntament amb delegacions d’ambdues parts. La Baixa Saxònia i Catalunya es caracteritzen per tenir una economia agrària intensiva, especialment en la ramaderia. De moment, ambdós territoris han acordat crear un grup de treball per analitzar les diferents propostes que han posat damunt la taula, trobar sinergies, i establir col·laboració entre les dues regions.

La consellera d’Agricultura de la Baixa Saxònia, Barbara Otte-Kinast, va remarcar que l’agricultura d’aquest territori es troba “en un procés de transformació sense precedents” i, en aquest sentit, va plantejar a Jordà que “podem aprendre els uns dels altres, i buscar solucions de forma conjunta”.

Publicitat

 

Otte-Kinast va explicar que “la transició cap a una agricultura que gestioni els recursos naturals de forma eficient i que vetlli pel benestar animal ja ha començat”. Tanmateix, això “posa pressió en les explotacions per a fer canvis i adaptar-se” i, és justament aquí on “entra en joc el projecte de recerca conjunta”. “Podríem col·laborar en l’àmbit de la bioeconomia, per exemple, per desenvolupar enfocs conjunts perquè els agricultors puguin aprofitar-ne tot el seu potencial com a font d’ingressos addicional”, va expressar.

 

Per la seva banda, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va posar de relleu la importància del sector agroalimentari català, destacant-ne alguns valors. Jordà va subratllar que es tracta d’un sector “estratègic, fort, dinàmic, competitiu, sostenible, i innovador”, i va posar en valor l’aposta de la conselleria per aquesta innovació i transferència “per garantir la seva òptima viabilitat de futur”.

 

Jordà també va incidir en la conveniència la col·laboració entre Catalunya i la Baixa Saxònia, i més tractant-se de dues regions força similars quant al sector agroalimentari, per sumar sinèrgies en el marc de les diferents estratègies de la Unió Europea en la línia d’obtenir produccions agràries sostenibles.

 

En el decurs de la reunió, des del Departament d’Agricultura van explicar que estan desenvolupant l’estratègia de bioeconomia de Catalunya, un dels fonaments de la qual és la valorització de les dejeccions ramaderes. També està treballant en un pla de ramaderia sostenible, per tal de fer una transició del model ramader actual cap a un model més resilient.

 

Alhora, la representació catalana va destacar la participació d’Agricultura en diferents projectes europeus en l’àmbit de la valorització de les dejeccions, com és el LIFE AGRICLOSE, i el H2020 Fertimanure. També va fer esment del projecte que s’està portant a terme per implantar un sistema de certificació d’agricultura sostenible, juntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), així com altres línies de recerca que s’està duent a terme des de l’IRTA per a la implantació de criteris de sostenibilitat en el món agroalimentari.

 

La Baixa Saxònia i Catalunya es caracteritzen per tenir una economia agrària intensiva, especialment en la ramaderia. És en aquest sentit que els socis volen col·laborar en matèria d’investigació agrària i, en concret, com poden convertir les regions amb ramaderia intensiva en sistemes agraris resilients per al futur.

 

La col·laboració es basa en una proposta de la Unitat de Coordinació Científica de la Unió d’Investigació Transformadora Agrària de la Baixa Saxònia (trafo:agrar). La proposta preveu la creació d’un consorci de múltiples parts interessades de regions amb ramaderia intensiva.

 

En aquest context, la directora de trafo:agrar, la Dra. Barbara Grabkowsky, va explicar que els representants del món de la recerca, de l’agricultura i la veterinària, l’empresa i els governs regionals col·laboren de forma regular amb la unitat d’innovació agrària d’igual a igual. “La combinació del coneixement, l’experiència i els plantejaments de diferents actors ha de permetre trobar solucions innovadores per als reptes urgents i generar noves tecnologies, productes i ofertes”, va manifestar.

 

Com a pas següent, les unitats tècniques identificaran camps d’actuació. L’objectiu comú és una col·laboració en l’àmbit de la investigació agrària per optar a fons europeus per a la investigació (Horizon EUROPE) per tal de trobar solucions als problemes dels sistemes agraris intensius basades en el coneixement.

 

La pròxima trobada entre les dues conselleres està programada per a la primavera del 2021, amb una invitació de Barbara Otte-Kinast per rebre la seva homòloga catalana, Teresa Jordà, a la Baixa Saxònia. Si la situació de la pandèmia del coronavirus no permet una trobada en persona, l’intercanvi tornaria a celebrar-se en forma de videoconferència.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies