Dijous, 23 de gener del 2025

Camarasa acull l’exposició itinerant sobre la vaga de la Canadenca

|

- Publicitat -

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb l’alcaldessa de Camarasa (Noguera), Elisabet Lizaso, ha inaugurat l’exposició itinerant ‘La vaga de la Canadenca (1919-2019)’. La mostra, organitzada pel Departament i que commemora el centenari de la mobilització obrera que va aconseguir la jornada laboral de vuit hores, es pot visitar gratuïtament al Casal de Camarasa fins el 29 d’abril. L’exposició també es podrà veure a Lleida, Tàrrega, Vilamòs, Esterri d’Àneu i Balaguer i, posteriorment, arribarà a Tarragona, Terres de l’Ebre, Girona i Catalunya Central. A Barcelona, prop d’ 11.000 persones la van visitar al Museu d’Història de Catalunya, que va col·laborar en l’organització conjuntament amb la Fundació Endesa.

Chakir el Homrani ha destacat que l’exposició recorda la importància que va tenir la vaga de la Canadenca i el seu bressol, Camarasa. “Va acabar portant la jornada de vuit hores a tot l’estat espanyol”, ha indicat el conseller. “És d’una importància cabdal per entendre l’evolució del moviment obrer i les lluites obreres”, ha afegit. “Cal que reconeguem el paper que ha tingut el moviment obrer en els avenços socials, i especialment el del conflicte i la capacitat de negociació posterior”, ha assenyalat.

Publicitat

 

L’objectiu de l’exposició és posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’esdeveniments i personalitats històriques, artístiques, científiques o culturals, que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans, com estableix el Decret de política commemorativa del Govern i de la Comissió de Commemoracions.

 

La vaga de La Canadenca l’any 1919 va esdevenir de gran transcendència amb relació al desenvolupament de les conquestes dels drets laborals i socials fins l’actualitat. L’inici de la vaga per denunciar les dures condicions de treball que patien els treballadors durant la construcció de la presa i central de Camarasa va suposar, a partir de la solidaritat obrera, la mobilització sindical més important de l’època.

 

La conquesta de la jornada de vuit hores és un símbol dels drets laborals aconseguits per la classe obrera, i l’exposició ressalta el paper de Catalunya en la consecució d’aquesta fita. De fet, el Decret de les vuit hores va ser aprovat pel govern espanyol el 3 d’abril del 1919 com a conseqüència de la vaga de La Canadenca, per la qual cosa el paper de Catalunya va ser clau perquè Espanya esdevingués el primer país de l’Europa Occidental que va assolir aquest avenç laboral.

 

Exposició ‘La vaga de la Canadenca (1919-2019)’

 

L’exposició s’estructura en dos àmbits diferenciats, el del context que inclou una referència a la lluita per les vuit hores laborals i el de la vaga. A l’àmbit del context històric, es parla de la companyia que va revolucionar el panorama de les empreses elèctriques, La Canadenca, del sindicalisme i de la Mancomunitat. En l’apartat de la vaga s’explica com l’aturada es va iniciar a Camarasa; com es va estendre a Barcelona i tot Catalunya fins esdevenir vaga general que només va finalitzar quan el govern espanyol va aprovar un Decret de jornada laboral de vuit hores.

 

En la mostra es pot veure un conjunt de material gràfic, imatges de fotoperiodistes i d’humoristes gràfics, filmacions, amb una cronologia per entendre les diferents etapes de mobilització, que permet un apropament als esdeveniments i l’època en que va succeir.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.