Dissabte, 18 de gener del 2025

Bosses de cotilló reutilitzables i sense plàstic ‘made in’ Tarragona

|

- Publicitat -
Una fundació tarragonina que dona feina a persones discapacitades i en risc d’exclusió social ha tret al mercat bosses de cotilló sense plàstic. Tots els elements de dins la bossa, com el collaret, xiulets, barret i antifaços, són reutilitzables -fets de fusta, paper o cartró. L’objectiu és que el cotilló no acabi sent un producte d’un sol ús i que es pugui reaprofitar, any rere any, per la nit de Cap d’Any, tal com es fa amb la resta de decoració nadalenca de les llars. La iniciativa, motivada per un doble objectiu ambiental i també social, és un projecte cooperatiu anomenat ‘Circulars’, que s’ha encarregat a l’entitat social Topromi amb seu a la Canonja. Les bosses es poden reservar sota comanda fins aquest diumenge. Se n’han produït 500.
“I més que n’hauríem venut si haguéssim començat a fer-ne abans perquè el projecte ha despertat molta simpatia, però hem volgut ser prudents donat que és un any atípic”, assegura l’Amanda Pérez, sòcia de la cooperativa Dignidart. És una de les cooperatives que capitaneja el projecte ‘Circulars’. Amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, aquesta iniciativa planteja un canvi en els hàbits de producció i consum dels productes d’un sol ús. A partir d’aquí, sota la marca intercooperativa ‘Circulars’, promouran articles que no generin residus. El primer producte on s’ha decidit actuar és el cotilló, tot un “símbol” d’element integrat a la vida quotidiana que li tocaria mudar.

“La fem servir només dos minuts, és gairebé tot de plàstic, i la llencem com una acció normal; això és flagrant i és ben fàcil de canviar”, constata l’Amanda. La bossa, de cartró i estètica més sòbria, incorpora des de collarets de paper de seda a una flauta de pastor o un xiulet amb ànec, en substitució del típic espanta-sogres. Aquest punt afegit de qualitat fa que la bossa es vengui a 5 euros, un preu un pèl superior a les de plàstic. Però les cooperatives tenen clar que s’ho val i que compensa. “La bossa tradicional de cotilló genera molt residu i no es pot reutilitzar, en canvi aquestes són sostenibles i respectuoses amb el medi ambient”, afegeix la Cristina Rodríguez, sòcia del Far Cooperatiu.

L’empaquetat de les bosses s’ha encarregat a l’entitat Topromi -de la Fundació Catalunya-La Pedrera-, a la Canonja, que disposa d’un centre de treball per a una dotzena de persones amb discapacitat física, intel·lectual i sensorial, i també promou la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social, sobretot noies. “Participar en aquest projecte ens permet generar nova ocupació”, afirma Eva Calvés, directora de Topromi. “Vist l’èxit que ha tingut, ens agradaria molt que l’any vinent tingués continuïtat i que poguéssim fer-ne moltes més perquè vol dir que es valora la feina que fan les persones amb discapacitat”, afegeix l’Eva.

Publicitat

A la fundació, la Míriam la Cristina i l’Antònia, tres dones amb discapacitat -auditiva i motriu- s’afanyen a omplir les darreres bosses de cotilló on s’exclou el plàstic per incorporar elements reciclables i fabricats a l’estat espanyol. En prevenda a través de les pàgines webs de les cooperatives i per Espai Abacus des de l’1 de desembre, se n’han elaborat gairebé mig miler de lots. Els restants es podran trobar a la Fira de l’Economia Social i Solidària, que se celebra aquests dies a Barcelona. El projecte ‘Circulars’ s’emmarca dins la línia de Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme de la Generalitat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: territorirural.cat/bosses-de-cotillo-reutilitzables-i-sense-plastic-made-in-tarragona/ […]

Comments are closed.