Dissabte, 23 de novembre del 2024

Bacallà amb prunes, panses i pinyons

|

- Publicitat -

El bacallà és una de les fonts de proteïnes més sana que es coneix, i això és gràcies a les característiques següents:

  • L’alt contingut proteic i menys d’un 3% de greix d’alta qualitat omega-3. Conté molts oligoelements, com fòsfor i sals minerals de tota mena que tant necessitem.
  • La melositat del bacallà, que no li dóna el contingut de greix, sinó la gelatina que infiltra les seves carns i que es concentra a les làmines de la part central i a la pell. A Catalunya, els clients i els grans cuiners valoren molt les làmines que fa el bacallà, justament perquè s’hi concentra la gelatina, però només es troben al morro i a la part alta del bacallà, mentre que el terç de la cua no té làmines, tot i que també és melós per la gelatina que té infiltrada entre les fibres.
  • La pell, que no té escames dures, i és boníssima, ja que està carregada de gelatina i d’una substància anticongelant que li permet viure a temperatures fredes sense una pell dura i escamosa, com la dels succedanis del bacallà.
  • La ventresca, la part més greixosa del bacallà, com la de molts peixos; per això és tan estimada pels gurmets entesos.

Bacallà amb prunes, panses i pinyons

El bacallà, el peix per excel·lència de la Quaresma, gairebé cada Divendres Sant el  fem a casa.

Publicitat

Ingredients: (4 persones)

  • 4 trossos de bacallà d’uns 120 gr
  • 4 cebes tendres
  • 4 porros
  • 3 grans d’all
  • Julivert
  • 6 tomàquets madurs
  • 75 gr de pinyons
  • 100 gr de panses
  • 16 prunes confitades
  • ½ litre de vi blanc
  • Oli d’oliva

Preparació:

  1. Eixugar bé el bacallà per treure-li tota l’aigua. Enfarinar-lo i fregir-lo a la paella amb l’oli i treure’l
  2. A la mateixa paella i posem la ceba i el porro tallats ben fins en juliana, deixem enrossir i afegim l’all i el julivert picats, ho remenem un parell de minuts i a continuació hi posem el tomàquet ratllat i ho anem coent lentament per aconseguir un bon sofregit.
  3. Posem a bullir durant 15 minuts en un cassó tapat i a foc lent els pinyons, les panses i les prunes amb el vi blanc.
  4. En una plata per anar al forn hi posem el sofregit, els fruits secs prèviament bullits amb el vi i al damunt el bacallà i ho posem al forn prèviament escalfat a 170º durant 15 minuts i el servim calent.
Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies