Aquest projecte, juntament amb la construcció d’una planta per extreure nitrats de l’aigua freàtica de la població a través d’un sistema de desnitrificació biològica, són els que ha impulsat l’Ajuntament de Calaf per posar fi a la problemàtica de la qualitat de l’aigua que existeix des de fa anys a la localitat. En relació a la planta per extreure els nitrats, l’alcalde del municipi assegura que, si tot va sobre allò previst, estarà enllestida a la tardor, de manera que abans d’acabar el 2021 s’haurà posat fi als problemes amb l’aigua potable.
Badia explicat que el problema dels nitrats a l’aigua de Calaf és “endèmic”. “Malgrat que en aquesta zona tenim molta aigua, perquè tota la comarca de l’Alta Segarra és com una llacuna, tenim molts nitrats i això s’ha accentuat amb el temps perquè cada cop tenim més explotacions ramaderes i porcines que van abocant nitrats al subsòl”, relata el batlle. Els episodis amb la potabilitat de l’aigua s’han anat produint repetidament en els darrers anys i l’últim va deixar els veïns del municipi més de tres mesos sense poder fer servir l’aigua de l’aixeta.
“Amb aquestes dues solucions, d’una banda la connexió amb la Llosa de Cavall, i de l’altra, amb la planta de nitrats, esperem deixar els nivells molt per sota d’allò recomanable”, confia l’alcalde de Calaf, que creu que aquesta és una de les “notícies de la dècada o del segle pel municipi”.
La connexió global de Calaf amb la Llosa del Cavall supera els 900.000 euros de pressupost. Segons ha explicat Badia, una part està subvencionada per l’ACA, mentre que l’altra la pagarà l’Ajuntament “via taxa, que sumarà uns 18.0000 euros l’any”.