Un nou projecte impulsarà l’agroecologia urbana al barri de Vallbona, al districte de Nou Barris de Barcelona. Aprofitant el soterrament de les vies ferroviàries, es faran un seguit d’actuacions durant els pròxims anys, que permetran impulsar l’activitat agrícola, professionalitzar-la, i posar sobre la taula propostes de dinamització socioeconòmica, comunitària i educativa. L’eix central de la proposta és l’horta de la finca La Ponderosa, que es convertirà en un espai de pràctiques dels itineraris formatius que es desenvolupin al barri. En aquest sentit, es modificarà el Pla General Metropolità (MPGM) per preservar la qualificació del sòl com a no urbanitzable i d’ús agrícola. A més, es recuperaran el Rec Comtal i la Granja del Ritz.
La proposta porta per nom ‘AgroVallbona’ i també contempla noves oportunitats de creixement poblacional del barri, la millora de la seva connectivitat amb la resta de la ciutat, i també amb la de Montcada i Reixac, concretament amb el barri veí de Can Sant Joan.
A banda de tot l’espai d’horta, la modificació urbanística permetrà determinar un sòl disponible per a un creixement moderat de nous habitatges als nuclis urbans consolidats del territori, així com una nova configuració del sistema viari. D’altra banda, es garanteix la preservació del traçat del Rec Comtal, la reubicació de la deixalleria i el casal de barri, afectats per la nova configuració urbana.
La Ponderosa com a pilar central
La finca de La Ponderosa es considera el pilar central del projecte, ja que és a partir d’aquest equipament que el consistori barceloní preveu donar continuïtat al seu potencial productiu, incidint en la formació tècnica i en l’acompanyament pel que fa a aquesta matèria. Paral·lelament, es recuperen elements simbòlics del barri, com és el cas de la Granja del Ritz, per convertir-se en el centre de referència de l’agroecologia urbana de la ciutat.
Respecte a la connectivitat ecològica i a la regeneració agrícola de la zona, destaca la recent aprovació del Pla de Protecció del Rec Comtal. També es treballarà per preservar els seus entorns. Pel que fa a la mobilitat, vindrà marcada per soterrament ferroviari, que permetrà connectar els barris de Vallbona i Can Sant Joan, i la seva obertura al Besòs. Una de les actuacions més destacades és la generació d’un nou pas: el Nou Pont dels Dos Ulls.
També s’estructuraran noves zones verdes, es potenciaran els equipaments de proximitat i es milloraran els accessos a les andanes de l’estació de Montcada-Bifurcació.
Actuacions a curt, mitjà i llarg termini
L’objectiu del projecte ‘AgroVallbona’ passa per refer la relació amb el sector primari, així com impulsar un canvi cap a una ciutat més saludable. Tot i això, es tracta d’un pla de gran envergadura que es desplegarà en diverses fases amb actuacions a curt, mitjà i llarg termini.
Les primeres es portaran a terme entre els pròxims dos i tres anys: com és el cas del trasllat provisional del camp de futbol, la creació del pas per sota del ferrocarril – que començarà aquest mateix març -, l’inici del soterrament ferroviari, la modificació de plantejament a Vallbona i a la muntanya de Can Sant Joan, la definició del programa funcional de la Granja del Ritz, l’aprovació del Pla de Protecció del Rec Comtal i la creació d’un itinerari verd.
En aquesta fase inicial també es preveu la generació d’un refugi de la biodiversitat a la vora del riu Besòs, la creació d’una nova zona d’aparcaments al carrer Bifurcació, així com la millora dels accessos a les andanes de l’estació de Montcada, la restitució de la zona verda a la muntanyeta de Can Sant Joan i la posada en marxa de l’Hotel d’entitats i millora de l’espai públic que l’envolta.
A mig termini es traslladarà el camp de futbol a la seva posició final, es recuperarà la Granja del Ritz, es farà un nou parc metropolità i es disposarà d’un nou edifici de l’estació de Montcada-Bifurcació. El darrer en abordar serà la construcció de nous habitatges i la generació de nous eixos de connectivitat al barri.