El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha posat en marxa el procés de participació pública per elaborar l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2021-2030 (EBC2030). L’objectiu d’aquest procés participatiu és informar la ciutadania sobre quins són els objectius estratègics i les mesures proposades al document, i rebre propostes que permetin completar-les i adaptar-les a les necessitats exposades per les persones participants. La plataforma participa.gencat.cat és l’espai habilitat per canalitzar les propostes, que es poden formular mitjançant un formulari o bé mitjançant propostes obertes. Es proposa estructurar el debat al voltant de set eixos, que coincideixen amb els set objectius de l’Estratègia.
La participació, oberta a tota la ciutadania, es complementa amb la realització de vuit seminaris amb experts, on s’han analitzat i validat els eixos estratègics de l’EBC2030, s’han identificat els principals reptes i oportunitats existents en l’actualitat per al desenvolupament de la bioeconomia i s’han proposat línies estratègiques d’acció.
Agricultura proposa estructurar el debat al voltant de set eixos, que coincideixen amb els set objectius estratègics de l’EBC2030: identificació i caracterització de la biomassa; desenvolupament empresarial en el territori; foment del consum de bioproductes, biomaterials i bioenergia; paisatges resilients o serveis ecosistèmics; coneixement com a motor de la bioeconomia; rol de l’Administració en el seu impuls, i acceptació social de les mesures proposades.
Les aportacions es poden fer a través de la plataforma participa.gencat.cat. Els impactes del procés participatiu es difondran en aquest portal mateix. Les aportacions rebudes seran valorades per l’equip redactor de l’EBC2030, i aquelles que siguin avaluades positivament s’incorporaran a l’Estratègia. El procés participatiu acabarà amb un retorn a la ciutadania per explicar quines aportacions han estat incorporades i quines han estat desestimades, amb una explicació sobre els motius de la seva inclusió o exclusió.
Agricultura preveu que, un cop acabat aquest procediment i incorporades les diferents aportacions, l’EBC2030 pugui ser elevada ja al Govern per a la seva aprovació definitiva.
La Bioeconomia es basa en l’ús de recursos naturals renovables i locals per a produir béns i serveis en tots els sectors econòmics (aliments, energia, construcció, farmàcia i química verda o tèxtil, entre altres).
A Catalunya, s’estima que en l’actualitat el conjunt d’activitats econòmiques que estan incloses dins d’aquest concepte aporten prop d’un 5% del PIB català, i més d’un 5,4% del total de llocs de treball. Segons estimacions de la Unió Europea, és un dels sectors econòmics amb un major potencial de creixement per als pròxims anys.