Divendres, 22 de novembre del 2024

Agricultura fomenta els beneficis socials i ambientals en un bosc de Sant Andreu de Llavaneres

|

- Publicitat -

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) i la Fundació Iluro, amb la col·laboració de Bankia, s’han unit per dur a terme uns treballs de gestió forestal en el marc d’una acció de responsabilitat social i ambiental corporativa. La finca on s’ha actuat és Can Cabot, situada al terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres, i és propietat de l’Ajuntament.

La finca té 45,6 hectàrees i les actuacions que s’hi han dut a terme tenen l’objectiu de millorar l’estat de la massa i dotar el bosc d’una resistència més gran davant els incendis, a més de reduir les possibilitats d’incendi forestal, i, per tant, d’alliberament de tot el CO2 retingut en els arbres de nou a l’atmosfera. A més, s’ha augmentat la capacitat pròpia de retenció del CO2, ja que els arbres que s’han mantingut són els que en capten més quantitat. Concretament, es calcula que es fixen amb aquesta actuació 160 tones de CO2.

Publicitat

També s’ha buscat millorar la resistència dels arbres a qualsevol afectació fitosanitària, inclosa la provocada pel Tomicus destruens que en els últims anys ha tingut una prevalença rellevant a la comarca del Maresme.

Aquest tipus d’inversió forestal s’enquadra perfectament en els paràmetres de la responsabilitat ambiental corporativa. D’altra banda, l’execució a través d’una empresa amb recursos humans basats en joves en situació de risc d’exclusió social permet, a més, incorporar-hi responsabilitat social corporativa.


Fomentant els beneficis ambientals del bosc

El Departament d’Agricultura fomenta de fa temps els projectes de Responsabilitat Social Corporativa (RSC). Aquesta acció, que es pot considerar  innovadora  a Catalunya, no ho és tant a escala europea, on és més corrent que empreses privades apostin per programes de responsabilitat social corporativa amb efectes directes dins i fora de l’àmbit de les corporacions.

Cada cop més, les empreses busquen diferenciar-se dins dels seus àmbits i per això estableixen compromisos de responsabilitat social corporativa que repercuteixin de manera indirecta en els seus comptes de resultats. Més enllà dels interessos empresarials, els acords de col·laboració público-privats són una manera de coadjuvar a la consecució d’objectius d’interès social que beneficien el conjunt de la societat.

El bosc, a més de fusta, llenya o lleure, també ofereix un vessant  immaterial o intangible de primer ordre com són els beneficis ambientals que es materialitzen en el marc de l’establiment d’un programa de responsabilitat social corporativa. La gestió forestal es focalitza i orienta cap a una millor presa de consciència tant dels treballadors d’aquestes empreses com dels seus equips directius, amb la inversió de recursos econòmics propis en benefici de la conservació d’aquest bosc.

Els treballs forestals es van iniciar el desembre de 2020 i van tenir una durada de tres setmanes. Els va dur a terme Social Forest, una empresa de serveis forestals per a joves i integració social, amb la qual cosa es va aconseguir multiplicar per dos l’acció empresarial de responsabilitat social corporativa. Les zones forestals sobre les quals actuen augmenten la qualitat de l’arbrat i la seva resiliència davant l’impacte dels incendis.


Bankia i la Fundació Iluro, per l’acció social

Bankia consolida el seu compromís amb la societat a través de cinc línies prioritàries d’acció social: ocupació i formació, habitatge, desenvolupament local i rural, discapacitat i medi ambient.

La Fundació Iluro neix amb una vocació cultural i social molt arrelada a la ciutat de Mataró. Constituïda l’any 2013, el Patronat està format per diverses entitats culturals de la ciutat, així com professionals de reconegut prestigi nomenats per la resta de patrons. La Fundació Iluro fomenta la seva acció social a través de tres línies: la inclusió laboral (amb la contractació de persones amb discapacitat), la inclusió social i cultural de col·lectius especials (a través de clubs de voluntariat cultural), i el finançament de projectes socials, culturals i mediambiental amb impacte al Maresme.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.