L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha impulsat la instal·lació de 40 nous punts de fondeig controlat. En concret, les boies s’han col·locat entre la cala Canyers i les illes Formigues i se sumen a les altres 40 de les que ja disposava el municipi i que es posen cada estiu davant les cales de S’Alguer i de Sanià. Palamós va estrenar aquest tipus de fondeig l’any 2013; és una mesura que permet als vaixells amarrar directament a la boia de superfície, evitant l’ús d’àncores que en moltes ocasions acaben arrossegant pel fons i malmetent la Posidònia i la vida marina que s’hi genera.
Durant les darreres setmanes, una empresa especialitzada ha dut a terme la instal·lació dels sistemes de subjecció al fons d’aquestes noves boies, que situen el seu ancoratge sobre roca o sobre fons tous lliures dels hàbitats de l’herbei de fanerògames marines, com la Posidònia oceànica.
Aquestes tasques tenen un cost de 53.747 euros. Compten amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i dels fons FEADER, que financen un 90% de l’import del projecte.
La creació d’aquestes zones d’amarratge vol fer compatible la conservació dels alguers amb l’ús turístic que les embarcacions d’esbarjo realitzen en aquests sectors del litoral palamosí. Aquest sistema de fondeig, responsable i sostenible, permet que els vaixells de fins a vuit metres d’eslora puguin amarrar gratuïtament i amb seguretat, directament a la boia de superfície, evitant l’ús d’àncores que en moltes ocasions acaben arrossegant pel fons i, per tant, malmeten la Posidònia i la vida marina que s’hi genera.
Millora de la qualitat de l’herbei
L’Ajuntament de Palamós va iniciar l’any 2013 la ubicació d’aquest tipus de fondeig al litoral del municipi, quan es varen instal·lar una vintena de boies ecològiques a cala Sanià, preservant les importants zones d’alguers que s’hi localitzen.
Des d’aquell moment i de manera progressiva, el sistema s’ha anat estenent a altres punts de la costa palamosina, donant com a resultat la millora gradual de la qualitat de la flora que hi ha en aquests fons, amb molts exemplars que presenten mates denses amb fulles llargues i verdes i rizomes ben arrelats.
Les praderies de Posidònia
La Posidònia és una planta endèmica de la mar Mediterrània i la praderia que forma té una gran importància ecològica per a l’ecosistema costaner. Els alguers són comunitats en què hi ha una alta biodiversitat i que constitueixen el lloc de posta de moltes espècies.
A més, molts peixos en la seva fase juvenil hi troben refugi. Les plantes situades a poca fondària també contribueixen a prevenir l’erosió de les platges perquè formen una mena d’escull que disminueix la força de les onades.
Les praderies de posidònia són comunitats molt fràgils que depenen d’una bona qualitat de l’aigua per poder subsistir. Qualsevol alteració que afecti l’alguer suposa molts anys de recuperació, mentre que, d’altra banda, la seva degradació pot ser molt ràpida.
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: territorirural.cat/45850/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: territorirural.cat/45850/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: territorirural.cat/45850/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: territorirural.cat/45850/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 32709 additional Information on that Topic: territorirural.cat/45850/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 40550 more Information to that Topic: territorirural.cat/45850/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/45850/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: territorirural.cat/45850/ […]