Dissabte, 18 de gener del 2025

SOS Baix Llobregat i L’Hospitalet reclama desclassificar del PDU els sectors agraris i naturals amenaçats

|

- Publicitat -

La plataforma SOS Baix Llobregat i L’Hospitalet, que aplega més de 60 entitats socials, veïnals, ecologistes, culturals i esportives de la comarca, es va adreçar ahir al Consell Metropolità, en el torn obert de paraules, per demanar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un Pla Director Urbanístic que desclassifiqui tots els sectors agraris i naturals amenaçats.

 

Publicitat

L’actual planejament urbanístic, basat en el Pla General Metropolità de 1976 (PGM), permet uns 70.000 pisos nous als municipis metropolitans del Baix Llobregat en els sectors nous de creixement urbà, això és, terrenys que avui són agrícoles o naturals (aquesta xifra no inclou els habitatges que es poden construir en zones urbanes consolidades o a l’Hospitalet de Llobregat).

 

En aquests moments, l’AMB (d’acord amb la llei de creació de 2010) elabora un Pla Director Urbanístic (PDUM) que ha de dissenyar com haurà de ser físicament la metròpoli de les properes generacions. Els treballs previs van incorporar alguns conceptes positius, com el d’espais lliures i infraestructura blava (els rius), però en canvi queda molt clar que l’AMB no pensa revisar la cinquantena de sectors nous de creixement previstos al PGM aprovat durant la transició, fa prop de 50 anys.

 

Això mateix indiquen els interlocutors polítics i institucionals amb els quals s’ha reunit SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet des de 2019: el PDUM s’aprovaria inicialment el desembre de 2022 (segons les previsions de l’AMB), revisant només uns quants sectors però no la majoria dels projectes polèmics. “Si es confirmés aquesta previsió, seria una catàstrofe per l’àrea metropolitana, perquè es perdrien 40 anys més per fer un planejament urbanístic
veritablement sostenible; seria una oportunitat única perduda”, afirmen els portaveus de la plataforma.

Imatge de la pancarta que estava a la façana de l’edifici de l’AMB

Les entitats que reuneix SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet recorden que hi ha sectors amenaçats per l’urbanisme amb un elevat valor natural (Pla de Ponent, La Sentiu 2 i Marinada a Gavà, Can Sabadell, Can Guardiola i Oliveretes a Viladecans, Cosint Barris a Sant Boi, Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, La Rierada a Molins de Rei, etc.) i uns altres de gran valor agrari (Els Joncs a Gavà, Ribera-Salines a Cornellà, Cal Trabal a l’Hospitalet, etc.), mentre que alguns sectors han estat ja destruïts per l’urbanisme voraç durant els últims anys (AREA Sud del Prat, Pla de Llevant –Viladecans, Les Guardioles– Molins de Rei, Ciutat Esportiva–Sant Joan Despí).

“En un escenari d’emergència climàtica, de crisi de biodiversitat per extinció massiva d’espècies i de restriccions energètiques, és realment suïcida continuar apostant per sacrificar territori en mans de l’urbanisme. La provisió d’aliments, la qualitat de vida, l’adaptació i mitigació dels efectes catastròfics de la crisi climàtica, tot això està en joc amb el PDU metropolità. I els partits del govern de l’AMB estan a punt de fallar estrepitosament a tota la
societat i de condemnar els 3,5 milions de la metròpoli a viure una vida pitjor”, segons els portaveus de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.