Diumenge, 24 de novembre del 2024

L’IRTA estudia en què van fallar els sistemes de prevenció de gelades per combatre les que venen

|

- Publicitat -

L’IRTA està recollint informació en un centenar de finques afectades per les gelades de la primavera per mirar de determinar què és el que va fallar en els sistemes de prevenció com el reg per aspersió que es fa servir per combatre-les. El cap de programa de l’Institut, Luis Asín, ha explicat que en una “gelada atípica” com la d’aquest any, ha fallat encertar el moment d’engegada dels aspersors i també la quantitat d’aigua que s’aboca al damunt dels fruiters per fer la capa de gel protectora a les flors. Per tant, aquests dos paràmetres seran “claus” en episodis futurs i caldrà un sistema de termòmetres per distingir gelades humides i seques. Aquestes són algunes conclusions que es presenten a Mollerussa a la 27ena Jornada Fructícola.

 

Publicitat

Luis Asín ha assenyalat que la gelada del passat abril va ser molt més severa que la de l’any 92 i que fins i tot els fruiters protegits amb el millor sistema antigelada, el reg per aspersió, s’han vist afectats. L’episodi que va afectar principalment les comarques de Ponent, va estar marcat per una gelada molt forta i prolongada, amb temperatures que van arribar a situar-se al llindar dels -7 o -8 graus, que és el límit que determina que el sistema funcioni o no. A més a més, s’hi va sumar el fet que el vent i la humitat relativa van ser molt baixos.

 

Segons les primeres conclusions de l’estudi, l’IRTA ha determinat que cal un sistema de termòmetres per distingir entre temperatura humida i seca quan es torni a produir un episodi de gelades amb els fruiters ja florits. Això ha de servir per determinar el moment d’engegada dels aspersors i també el volum d’aigua que cal tirar sobre els arbres per formar la capa de gel protectora. Tot i així, segons Asín, hi pot haver una altra gelada “desastrosa” com la d’aquest any, ja que el sistemes d’aspersió no es poden posar a totes les parcel·les perquè requereixen un cabal determinat d’aigua per funcionar.

Un moment de les conferències de la Jornada Fructícola de l’IRTA a Mollerussa

Alternatives varietals per les onades de calor

A banda del fred, un altre dels elements que han marcat la campanya de la fruita d’aquest any ha estat la calor que ha condicionat els calibres a la baixa de poma i pera. Des de l’IRTA es volen plantejar solucions concretes al sector, com la d’ombrejar les finques amb malles antipedra o fins i tot amb panells solars per damunt dels arbres. Quan una pomera està per sobre els 30 graus, la planta deixa de funcionar i per això cal ombra per evitar que les onades de calor perjudiquin el creixement dels fruits.

 

Igualment, l’Institut també treballa en la recerca de varietats de fruita que tinguin una millor adaptació a la calor. Enguany s’ha pogut constatar, per exemple, que en poma, la que es coneix com a ‘Alpi Gala’ ha estat la que ha mostrat una coloració més alta tot i les 5 onades de calor de l’estiu. En pera serà més complicat, ja que la varietat més comuna és la conference, i amb la calor les fulles s’assequen i els fruits no arriben al calibre que demana el mercat.

 

Drons per a tractaments fitosanitaris

Una altra de les novetats que s’ha presentat a la 27a Jornada Fructícola de l’IRTA a la finca experimental de Mollerussa ha estat el sistema de drons per aplicar tractaments fitosanitaris als fruiters. El director de l’IRTA, Josep Usall, ha explicat que a partir d’aquest model d’agricultura de precisió es pretén utilitzar el mínim d’imputs possibles per fer més eficient el cultiu. S’ha començat a provar de forma experimental després d’iniciar tractaments que han resultat molt exitosos en cereals i arròs. En el cas dels fruiters, cal tenir en compte aspectes com l’alçada dels arbres o la distribució de les finques per fer servir els aparells, però les primeres proves han resultat bastant satisfactòries.

Un dron aplica productes fitosanitaris a una finca de fruiters

Jornada de referència a Europa

La inauguració de la jornada ha comptat amb la participació de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona que ha destacat el reconeixement nacional i internacional de la jornada, per la qual passen en dos dies més de 1.500 professionals i 100 empreses. També hi ha assistit la directora general d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, que ha dit que aquesta és una de les jornades de camp més grans del sud d’Europa. Guillaumes ha destacat que el Govern ha intentat reaccionar amb la màxima agilitat possible després de les gelades d’enguany i ha recordat que s’ha posat a disposició del sector 32 MEUR i 8 MEUR per les cooperatives per fer front a les pèrdues.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.