La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una collita de 7.000 tones d’avellana closca per a la campanya 2022-2023 i així ho va comunicar dilluns a la tarda a la reunió bilateral anual entre la Unió Europea i Turquia, que enguany es va celebrar a Brussel·les. En la trobada, la FCAC també va traslladar a la Comissió Europea la preocupació per l’afectació que el canvi climàtic està tenint sobre aquest cultiu.
La producció de 7.000 tones prevista per enguany seria un 39% superior a la de l’any passat (5.044 tones), que va ser similar a la de l’anterior (5.587 tones). Les tres collites estarien molt lluny de les 12.371 tones d’avellana closca de la campanya 2019-2020, i les dues darreres fins i tot es van situar bastant per sota del 50% del potencial productiu de Catalunya.
Josep Pere Colat, responsable de fruita seca de la FCAC, alerta que “les dues campanyes anteriors vam tenir problemes de pol·linització en coincidir episodis de precipitacions i boirines. Enguany, la producció a les zones de muntanya s’ha vist molt afectada per les gelades del mes d’abril. A les zones de plana, un estiu excessivament calorós i llarg, amb temperatures extremes de maig a setembre, junt amb la manca de precipitacions han perjudicat la planta i el fruit. En avellana, el canvi climàtic ja és una realitat que ens preocupa i s’evidencia a les darreres collites, fent aflorar noves malalties que afecten el cultiu”.
Enguany tampoc es preveuria una gran collita als altres països europeus productors d’avellana, com Itàlia i França. En canvi, sembla que Turquia, que és el principal país productor, sí que podria tenir una bona collita i lleugerament superior a la mitjana en termes de quantitat, encara que amb dificultats pel que fa a qualitat.
La FCAC valora molt positivament l’actuació del govern turc que, mitjançant el seu organisme d’intervenció TMO (Turkish Grain Board) i malgrat tenir estocs d’altres campanyes pendents de comercialitzar, va aprovar compres d’avellana a 52 i 53 lliures turques/kg closca, aportant estabilitat al mercat.
A banda del canvi climàtic i els volums de producció, la FCAC apunta que els costos energètics actuals són també motiu de preocupació perquè poden tenir repercussió tant sobre les indústries de transformació com a les explotacions agràries. Durant la reunió també es va expressar la preocupació per l’estancament en el consum mundial d’avellana, a diferència d’altres produccions de fruita seca.
En aquest context, la FCAC reclama a la Comissió Europea que, en el marc de la nova PAC (Política Agrària Comuna), es prioritzi la producció europea. Així mateix, se sol·licita que les autoritats de Brussel·les impulsin un esquema de cooperació entre la Unió Europea i Turquia en relació amb la sanitat vegetal per donar resposta al repte que suposa l’aparició de noves plagues en la producció d’avellana i la diversitat de productes fitosanitaris que existeixen legalment en cada àmbit geogràfic per al seu control.
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/45169/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: territorirural.cat/45169/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 30740 more Information to that Topic: territorirural.cat/45169/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: territorirural.cat/45169/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/45169/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: territorirural.cat/45169/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: territorirural.cat/45169/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: territorirural.cat/45169/ […]